Nemačka: Rakete "taurus" još nismo dali Kijevu, prvo moramo da preciziramo sve detalje

Šefica nemačke diplomatije nije precizirala da li će Berlin ograničiti domet ovih raketa pre nego što one budu poslate u Kijev, dodajući da je isporuka krstarećih raketa jedno od onih pitanja za koje je potrebno vreme

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je da Nemačka još nije isporučila krstareće rakete velikog dometa "taurus" Ukrajini, jer Berlin želi da bude siguran da su svi detalji tačno precizno dogovoreni pre nego što Kijev dobije ove rakete. 

"To nije nešto što može da se uradi brzo, kao što je to bio slučaj i sa tenkovima 'leopard' i PVO sistemom IRIS-T. Neophodno je da se prvo precizno odrede svi detalji", rekla je šef nemačke diplomatije. 

Ipak, kako prenose "RIA Novosti", Berbok je izbegla da odgovori na pitanje da li smatra da bi trebalo ograničiti domet ovih raketa.

Nešto ranije, nemački kancelar Olaf Šolc objasnio je da njegova zemlja ne žuri sa raketama "taurus", iako pruža znatnu podršku Kijevu, kako konflikt u Ukrajini ne bi prerastao u rat NATO-a i Rusije. Lider jedne od najvećih nemačkih opozicionih partija - "Hrišćansko-demokratska unija" nedavno je izjavio da bi trebalo ograničiti domet raketa "taurus", pre nego što one budu isporučene Ukrajini, kako bi se osiguralo da će se koristiti "samo za odbranu teritorije Ukrajine".

Domet raketa "taurus" iznosi 500 kilometara. Nemačka do sada nije isporučila Kijevu rakete tako velikog dometa, zbog čega je stručna zajednica u Nemačkoj raspravljala o tome da li se rakete mogu programirati tako da se one ne mogu koristiti za napade po ruskoj teritoriji.

Kako piše nemački "Špigl", upravo je to jedno od pitanja koje interesuje Šolca, zbog čega su trenutno u toku pregovori sa predstavnicima vojne industrije.