Svet

SAD: Bajden upozorava, Tramp nagoveštava

Dok Džozef Bajden žali zbog "ugrožene demokratije", Tramp nagoveštava kandidaturu na predsedničkim izborima 2024.
SAD: Bajden upozorava, Tramp nagoveštavawww.globallookpress.com © Yuri Gripas

Uoči izbora za Predstavnički dom Kongresa i trećinu Senata u SAD, predsednik Džozef Bajden je upozorio da bi pobeda republikanaca mogla da oslabi demokratske institucije zemlje. U isto vreme bivši predsednik Donald Tramp je nagovestio da bi mogao već sledeće nedelje da objavi još jednu kandidaturu za Belu kuću, prenosi Rojters.

"Danas se suočavamo sa prelomnom tačkom. U kostima osećamo kako je naša demokratija ugrožena i znamo da je ovo vaš trenutak da je odbranite", poručio je Bajden prilikom posete Državnom univerzitetu u Merilendu.

Prema prognozama, republikanci mogu da dobiju još 25 mesta, koliko je potrebno da bi imali većinu u Predstavničkom domu. Analitičari smatraju i da republikanci mogu da dobiju i još barem jedno mesto u Senatu, koliko im je i potrebno da dobiju kontrolu nad gornjim domom američkog Kongresa.

Prema anketi Rojtersa i  Ipsosa objavljenoj u ponedeljak, samo 39 odsto ispitanih odobrava učinak demokrata u prve dve godine Bajdenovog mandata, tokom kojih su kontrolisali i Belu kuću i oba doma Kongresa.

Donald Tramp je nagovestio da bi mogao da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024. Svoju odluku će objaviti na svom imanju na Floridi, nedelju dana nakon međuizbora.

"Daću veoma veliku najavu u utorak 15. novembra u Mar-a-Lagu u Palm Biču na Floridi", istakao je Tramp.

Senat koji bi predvodili republikanci mogao bi da blokira Bajdenove nominacije za administrativne funkcije. To bi otvorilo vrata i republikanskim istragama protiv demokrata.

Ako pobede na međuizborima, republikanci će moći da blokiraju slanje pomoći Ukrajini. Najverovatnije, priliv oružja i ekonomske pomoći Kijevu će pre biti znatno smanjen, nego potpuno zaustavljena, navodi Rojters.

Više od 43 miliona Amerikanaca je već glasalo, lično ili putem pošte, prema podacima organizacije Američki izborni projekat koja prati prevremeno glasanje.

image