Trudo: Kina "agresivna" prema kanadskoj demokratiji

Kanadski premijer prokomentarisao je izveštaje da je Peking formirao "tajnu mrežu" kandidata za izbore 2019. godine

Premijer Kanade Džastin Trudo ocenio je da Kina "igra agresivne igre" kako bi potkopala demokratske institucije, posle izveštaja da se Peking aktivno mešao u federalne izbore u Kanadi.

Portal "Global njuz" preneo je da su kanadski obaveštajci utvrdili da je Peking formirao "tajnu mrežu" kandidata za kanadske izbore 2019. i 2021. godine, a federalna policija je saopštila da aktivno istražuje tajnu mrežu nelegalnih kineskih "policijskih stanica" u Torontu. Za sada nije jasno da li su napori Kine bili uspešni.

Optužbe, koje su se pojavile istog dana kada je bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina rekao da se Moskva mešala u američke izbore, intenzivirale su strahove od stranog uticaja u kanadsku politiku, prenosi "Gardijan".

"Preduzeli smo značajne mere da ojačamo integritet naših izbornih procesa i naših sistema i nastavićemo da ulažemo u borbu protiv mešanja u izbore, protiv stranog mešanja u našu demokratiju i institucije“, rekao je Trudo novinarima u ponedeljak popodne.

"Nažalost, vidimo da zemlje, državni akteri iz celog sveta, bilo da je u pitanju Kina ili drugi, nastavljaju da igraju agresivne igre sa našim institucijama, sa našim demokratijama", dodao je on.

Pokušaji uplitanja Kine navodno su bili upereni na članove i Liberalne i Konzervativne stranke.

Veruje se da ti napori uključuju i postavljanje agenata u kancelarije zakonodavaca kako bi uticali na politiku u korist Kine, kao i pokušaje da se "korumpiraju" bivši kanadski zvaničnici kako bi stekli političku moć i uticaj u glavnom gradu zemlje.

"Imali smo dokaze o mešanju u poslednje opšte izbore preko zastupnika koji su širili dezinformacije na platformama društvenih medija na kineskom jeziku, koji su se mešali u niz (izbornih okruga) sa značajnim kineskim zajednicama“, rekao je za "Gardijan" poslanik konzervativaca Majkl Čong.

On je rekao da su brojni incidenti uznemiravanja istaknutih ujgurskih i tibetanskih studenata na univerzitetima u Ontariju "koordinisani" preko kineskog konzulata Toronta.

Otkrića o pokušajima mešanja Pekinga, kao i tekuća istraga o ilegalnim kineskim policijskim stanicama, dolaze u trenutku kada se Otava sprema da otkrije svoju "kinesku strategiju" – dugo odlaganu seriju politika čiji je cilj formalizovanje plana za suprotstavljanje sve agresivnijem Pekingu.

Kanada ima složen odnos sa ekonomskom supersilom: iako su diplomatski odnosi pogoršani, izvoz se povećao.

Kanada je nedavno naredila tri kineske kompanije da se odvoje od kanadskih rudarskih kompanija zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost. Prošlog meseca, delegacija kanadskih zakonodavaca posetila je Tajvan, što je izazvalo negodovanje Pekinga zbog Otavinog "grubog mešanja u unutrašnje stvari Kine".

Kanada će u decembru zajedno sa Kinom biti domaćin KOP15, globalne konferencije o biodiverzitetu.