Velika porota u Džordžiji htela da optuži i senatora Grejama u slučaju Tramp

Specijalni izveštaj porote koji je sada objavljen ukazivao je Vilisovoj da treba da optuži skoro 40 osoba koje su imale veze s proglašavanjem Trampa za pobednika predsedničkih izbora 2020. godine

Velika porota za posebne namene koju su sazvali tužioci američke države Džordžija preporučila je da se pokrenu krivične optužnice protiv senatora Lindsija Grejama i niza drugih saveznika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa a koje nije optužio tužilac okruga Fulton u Džordžiji Fani Vilis, prenosi "Politiko".

Jednogodišnja istraga ove specijalne porote u vezi s naporima Trampa i njegovih saboraca da ospore rezultate izbora 2020, kada je trijumfovao aktuelni predsednik Džozef Bajden, pomogla je Vilisovoj da prikupi ogromnu količinu dokaza koje je iskoristila za opsežnu optužnicu protiv Trampa i 18 navodnih saučesnika, uključujući i advokate bivšeg predsednika Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

Specijalni izveštaj porote koji je sada objavljen ukazivao je Vilisovoj da treba da optuži skoro 40 osoba koje su imale veze s proglašavanjem Trampa za pobednika predsedničkih izbora 2020, uključujući senatora Lindsija Grejama, koji u Senatu predstavlja Južnu Karolinu, i bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji je 2017. podneo ostavku zbog kontakta s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom.

Istraga u Džordžiji, kao i istraga američkog ministarstva pravde o navodnom Trampovom mešanju u izbore 2020, smatraju se najozbiljnijim pravnim pretnjama bivšem predsedniku. Ministarstvo pravde ispituje i njegovo rukovanje poverljivim vladinim dokumentima koja su pronađena na imanju bivšeg američkog lidera u Floridi prošle godine.