Važno obraćanje Trampa 15. novembra: Koliko je realna njegova kandidatura?

Spekuliše se da će nekadašnji američki predsednik za nedelju dana objaviti da li će se ponovo kandidovati za prvog čoveka SAD

Za nedelju dana mogla bi biti razrešena dilema da li će se Donald Tramp treći put kandidovati za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. O tome američka javnost bruji nedeljama unazad, a Tramp je juče u Ohaju najavio je važno obraćanje za 15. novembar.

U samom finišu predizborne trke za mesta u Kongresu i Senatu, održani su veliki stranački skupovi, ali je svu pažnju ukrao Tramp, kako to konstatuje "Njujork tajms", koji je pri kraju devedesetominutnog govora rekao da će imati važno obraćanje iz svoje rezidencije Mar-a- Lago u Palm biču. Ali je dodao i da ne želi da bilo šta odvlači pažnju od izbornog dana. 

"U 2024. godini vratićemo našu veličanstvenu Belu kuću", rekao je Tramp u jednom trenutku svog govora.

On nije precizirao ko će biti taj ko će to učiniti, naveo je "Volstrit džornal", prenoseći njegove reči sa stranačkog skupa.

Tramp je najavio i letos da će objaviti odluku hoće li se kandidovati za predsednika, ali mu je navodno savetovano da sa tim pričeka, kako ne bi odvraćao pažnju javnosti sa republikanaca koji se nalaze u trci za mesta u Kongresu i Senatu na međuizborima.

Sa nagoveštajima, međutim, nije prestao. Prošle nedelje u Ajovi rekao je da "kako bi učinio našu zemlju ponovo uspešnom, bezbednom i veličanstvenom, vrlo, vrlo, vrlo, verovatno ću uraditi to ponovo", uz poruku pristalicama da će odluku saznati uskoro.

Za Trampovog protivkandidata na prethodnim predsedničkim izborima, Džozefa Bajdena, koji je dan pre glasanja bio na stranačkom skupu u Kolumbiji, procenjuje se da će presudniji biti međuizbori koji se upravo održavaju i koji bi mogli značajno da poljuljaju demokrate budući da su prognoze da republikanci imaju velike šanse da odnesu pobedu.