Ni traga od Indije: Na G20 ispred Modija naziv države Barat

Govoreći na hindiju, jeziku kojim govori većina stanovništva Indije, premijer je rekao da "Barat, kao predsedavajući, pozdravlja delegate G20"

Na pločici sa imenom države premijera Indije Narendre Modija na otvaranju samita G20 pisalo je Barat, što je dodatno podstaklo spekulacije o tome da će ta južnoazijska nacija promeniti naziv. 

Pretkolonijalna imena Indije, Barat, Barata i Hindustan, u toj državi se koriste paralelno, i u javnosti i u svakodnevnoj komunikaciji.

Iako je država tradicionalno, kada je u pitanju komunikacija na Engleskom, kao i za titule predsednika i premijera, koristila naziv Indija, predsednica Droupadi Murmu je ranije ove nedelje nazvala sebe u pozivu na večeru za prijem lidera G20 "predsednicom Barata". 

Govoreći na hindiju, jeziku kojim govori većina stanovništva njegove države, Modi je rekao da "Barat, kao predsedavajući, pozdravlja delegate G20".

Lokalni mediji su pre nekoliko dana izvestili da indijska vlada razmatra mogućnost održavanja posebne sednice u parlamentu nakon samita G-20 radi promene zvaničnog imena te južnoazijske države u Barat.

Opozicioni lideri koji su nedavno napravili politički savez pod nazivom "Indija" smatraju da premijer Narendra Modi namerno potencira termin "Barat" na samitu G20 kako bi uoči izbora sledeće godine projektovao rastući globalni uticaj zemlje od 1,4 milijarde stanovnika pod vlašću njegove hinduističke nacionalističke partije.

"Svi mi kažemo 'Barat', šta je novo u tome? Ali ime 'Indija' je poznato svetu. Šta se odjednom dogodilo da je vlada morala da promeni ime zemlje?", izjavila je opoziciona liderka Mamata Banerdži.