Duda: Neće više biti ustupaka Briselu

Pojedinci iz Poljske u Briselu vode politiku suprotnu nacionalnim interesima, poručio predsednik Poljske

Poljska vlada neće više praviti ustupke Evropskoj uniji kako bi dobila pristup milijardama evropskog novca. Tvrde da su ispunili sve uslove i da im Brisel duguje novac, prenosi poljski "Biznis insajder".

"Poljska je ispunila sve uslove koje je postavila Evropska komisija kada je u pitanju dobijanje novca iz fonda za obnovu", izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda i dodao da "ne planira da odgovara na bilo kakve komentare iz Brisela na ovu temu."

Duda je rekao da "ne veruje" da bi "ispunjavanje uslova druge strane" moglo da ima bilo kakvog efekta. "Verujem da je mnogo dobre volje pokazano na poljskoj strani", izjavio je on.

On je optužio poljsku opoziciju da u Briselu sabotira pokušaje vlade dobije pristup evropskim fondovima.

"Vrlo dobro znamo da tamo postoji grupa iz Poljske koja vodi politiku suprotnu osnovnim interesima poljske države i koja je zadovoljna sa maltretiranjem iz Brisela", izjavio je poljski predsednik. On je izjavio  da i levo-liberalni predstavnici koji "sede u Komisiji žele da promene vlast u Poljskoj po svaku cenu."

Belgijski političar i lider Alijanse liberala i demokrata Evrope (ALDE) u Evropskom parlamentu Gi Ferhofštat napisao je na Tviteru krajem avgusta da "koliko god bitnu ulogu Poljska bude igrala u Ukrajini, ona neće dobiti pristup EU fondovima dok ne popravi stanje sudstvu."

Prema poslednjim izjavama poljskih vlasti, ova država još uvek nije podnela zvaničan zahtev za isplatu novca iz fonda za obnovu od posledica pandemije korona virusa. Međutim, u javnosti se pojavila informacija da je Evropska komisija potvrdila da je Varšava implementirala 15 od 20 propisanih mera neophodnih za dobijanje pristupa EU fondovima.

Nacionalni fond za obnovu Poljske sačinjen je od 24 milijarde evra grantova i 11,5 milijardi evra pozajmica, ali reč je o samo jednoj vrsti finansijske pomoći koju Poljska očekuje od Brisela. U junu, Komisija je konačno prihvatila poljski plan, ali je zahtevala od vlade te države da ispuni tzv. „ciljeve“ pre nego što im novac postane dostupan.

Reč je uglavnom o ciljevima u vezi sa pravnim sistemom. Brisel ne priznaje da je Poljska ispunila uslove, pa su fondovi EU i dalje nedostupni za Varšavu.