Pravne akrobacije protiv Trampove kandidature: Pozivanje na amandman iz vremena Građanskog rata

Aktuelizovanje Trećeg odeljka 14. amandmana neprovereni je pravni gambit i svojevrsna poslednja odstupnica protiv bivšeg predsednika koji je i dalje popularan u svojoj bazi, piše Bi-Bi-Si

Dugotrajni pravni pokušaji za diskvalifikaciju i uklanjanje Donalda Trampa sa predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. postaju sve popularniji.

Kritičari upozoravaju da, ako se nastavi s tim, rizikuje se da se birači liše prava da sami svojim glasovima odluče da li bi bivši predsednik trebalo da se vrati u Belu kuću.

Neprovereni pravni gambit je svojevrsna poslednja odstupnica protiv bivšeg predsednika koji je i dalje popularan u svojoj bazi, piše Bi-Bi-Si. Njegov krajnji arbitar mogao bi da bude konzervativni Vrhovni sud kome je Tramp pomogao da se oblikuje, ako se uopšte stigne tako daleko.

U sredu je grupa od četvoro republikanaca i dvoje glasača podnela tužbu kako bi blokirali Trampa na predizborima republikanaca u državi Kolorado, dok je izborni štab bivšeg predsednika ubrzo uzvratio da je reč o "razvlačenju zakona do neprepoznatljivosti" i da nema osnova za tako nešto "osim u glavama onih koji ga guraju".

Uprkos rastućim pravnim problemima, kako se navodi, Tramp je i dalje dominantan kandidat za republikansku nominaciju i u tesnoj je trci sa predsednikom Džozefom Bajdenom uoči njihovog očekivanog revanša.

Strategija da mu se zabrani učešće na primarnim izborima poziva se na retko korišćenu odredbu Ustava SAD: Treći odeljak 14. amandmana, koji zabranjuje onima koji su se "upustili u pobunu" protiv zemlje da budu na saveznoj funkciji.

Ovaj amandman je ratifikovan nakon Američkog građanskog rata, a treći odeljak unet je kako bi se secesionistima zabranilo da se vrate na prethodne vladine funkcije kada se južne države ponovo pridruže Uniji.

Korišćen je protiv ljudi poput predsednika Konfederacije Džefersona Dejvisa i njegovog potpredsednika Aleksandra Stivensa, koji su obojica bili u Kongresu, ali se od tada retko pozivalo na njega.

Ponovo se pojavio kao politička žarišna tačka nakon Trampovih napora da preokrene svoj izborni poraz 2020. godine, koji je kulminirao neredima u američkom Kapitolu u januaru 2021, navodi Bi-Bi-Si.

Nakon tog događaja, podseća se, Predstavnički dom američkog Kongresa opozvao je tadašnjeg predsednika pod optužbom za "podsticanje pobune". Da je američki Senat izglasao tada da ga osudi po toj optužbi, mogli bi u drugom glasanju prostom većinom da mu zabrane da više ikada obavlja državnu funkciju na osnovu 14. amandmana.

Ali to se nije dogodilo: Senat nije uspeo da postigne dvotrećinsku većinu potrebnu da se Tramp osudi, tako da se drugo glasanje nikada nije dogodilo.

Dve i po godine kasnije, kada je Trampova treća kandidatura za predsednika ponovo aktuelna, Vašington opet govori o 14. amandmanu.

Predvodnica ovih nastojanja je nestranačka grupa "Fri spič for pipl" koja je prošle godine podnela prigovore protiv zakonodavaca koji podržavaju Trampa i koje je nazvala "pobunjenicima".

Pravni direktor organizacije Ron Fejn rekao je za britanski medij da je "pobuna na Kapitol Hilu... po prvi put u istoriji naše nacije odložila miran prenos vlasti, što je dalje nego što su konfederalisti ikada uspeli", a da je "glavni pobunjenik" sam Tramp.

Organizacija namerava da traži diskvalifikaciju u više država i posebno podnosi peticiju najvišim izbornim zvaničnicima u najmanje devet država da jednostrano izuzmu Trampa sa primarnih glasačkih listića.

Svaki potez će neizbežno privući prigovor od samog kandidata, što će pokrenuti proces koji bi na kraju mogao da stavi njegovu sudbinu u ruke Vrhovnog suda SAD.

Pravna strategija je dobila značajnu snagu od avgusta, kada je Tramp optužen za osporavanje izbornih rezultata u dva odvojena krivična slučaja.

Istog meseca, konzervativni pravnici Vilijam Bod i Majkl Stoks Polsen napisali su da se Treći odeljak 14. amandmana "izvršava samo po sebi, deluje kao momentalna diskvalifikacija sa funkcije, bez potrebe za dodatnim merama Kongresa".

Čak bi i Vrhovni sud, sa svojom konzervativnom većinom i trojkom sudija koje je imenovao Tramp, mogao da prihvati njihov argument, rekao je dekan Škole za menadžment Jejla Džefri Sonenfeld.

"Sve što je potrebno je da ga jedan od 50 državnih izbornih zvaničnika proglasi nepodobnim", rekao je on za Bi-Bi-Si.

Kako objašnjava, jedan je dovoljan da dođe do revizije državnog suda, na šta će se žaliti obe strane i poslati Vrhovnom sudu SAD na brzo rešavanje. S obzirom da će birači krenuti na birališta početkom sledeće godine, slučaj će biti brzo odlučen, predviđa Sonenfeld.

Ovi pravni pokušaji nailaze i na kritike onih koji dovode u pitanje održivost takve pravne postavke i da li je uopšte treba primeniti u izrazito partijskoj Americi.

U tekstu za "Blumberg" liberalni profesor Noa Feldman napisao je da "Donald Tramp očigledno nije sposoban da bude predsednik, ali je na biračima da ga blokiraju. Magične reči iz prošlosti nas neće spasiti".

Predsednik Republikanske partije Nju Hempšira Kris Ager sebe opisuje kao neutralnog i navodi da nije pristalica Trampa, ali dodaje da je ceo ovaj pokušaj loš za zemlju, dok najviši izborni zvaničnik u Džordžiji Bred Rafensperger to vidi kao "najnoviji pokušaj da se napravi kratki spoj u glasačkoj kutiji".

S druge strane, u zajedničkom saopštenju prošle nedelje, generalni tužilac i državni sekretar Nju Hempšira, obojica republikanci, rekli su da "pažljivo razmatraju pokrenuta pravna pitanja".

To je posebno važno jer njihova država prva u zemlji glasa na republikanskim predizborima.