Usvojena Deklaracija sa samita G20 u Nju Delhiju

Skoro ceo tekst završnog saopštenja je usaglašen, sa izuzetkom odeljka o geopolitici, pre svega u vezi sa Ukrajinom i Specijalnom vojnom operacijom, preneo je ranije "Blumberg"

Usvojena je Deklaracija sa samita G20 u Nju Delhiju, izjavio je premijer Indije Narendra Modi.

"Dobio sam dobre vesti. Zahvaljujući napornom radu naših timova, postignut je konsenzus oko deklaracije Samita lidera G20 u Nju Delhiju. Objavljujem da je deklaracija usvojena. Ovom prilikom čestitam saradnicima i ministrima koji su istrajno radili i omogućili ovo", rekao je premijer Indije na drugom zasedanju samita.

Gotovo ceo tekst završnog saopštenja samita G20 je spreman, osim dela o geopolitici, preneo je prethodno "Blumberg", pozivajući se na izvore.

"Skoro ceo tekst završnog saopštenja je usaglašen, sa izuzetkom odeljka o geopolitici, pre svega u vezi sa Ukrajinom i Specijalnom vojnom operacijom", navodi se.

"Blumberg" je ranije izvestio da je Kina uoči samita u Nju Delhiju blokirala nacrt predloga o formulaciji koji se odnosi na dugove tržišta u razvoju i osudu sukoba u Ukrajini.

Ranije je Indija, koja predsedava G20, kako je izvestio Si-En-En, predložila nacrt izjave o Ukrajini, u kojoj se ne osuđuje ruska Specijalna operacija. "Blumberg" je pre toga objavio, pozivajući se na jednog francuskog zvaničnika, da su "zemlje G20 razvile jedinstven pristup ukrajinskom sukobu".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da "Rusija neće pristati da prihvati deklaraciju samita G20 ako ona ne odražava ruski stav".

Indija, inače, predsedava G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit u Nju Delhiju biće održan 9. i 10. septembra. Pozivi su upućeni svim liderima G20, kao i šefovima još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.