Bivši šef CIA pozvao Vašington: Isporučite ATACMS rakete Kijevu i ubrzajte isporuku F-16

Iako Bela kuća još uvek nije potvrdila spremnost da isporuči rakete dugog dometa Ukrajini, Dejvid Petreus pozvao SAD da to što pre učine

SAD treba da isporuče Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS i ubrzaju isporuku borbenih aviona F-16, izjavio je bivši direktor CIA i bivši komandant snaga SAD i NATO-a u Avganistanu Dejvid Petreus.

"Nadam se da će SAD Kijevu obezbediti vojni taktički raketni sistem koji će udvostručiti domet od onoga što smo im već obezbedili. I nadam se da će avion F-16 takođe moći da uđe u službu pre nego što se trenutno očekuje", kazao je Petreus za britanski "Telegraf".

Ranije je Pentagon saopštio da SAD još nisu donele odluku o slanju raketa ATAKMS dugog dometa u Ukrajinu. Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD nije mogao da potvrdi pisanja medija da vlasti te zemlje nameravaju da isporuče rakete dugog dometa Ukrajini.

Prethodno je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da je razgovarao o isporuci Kijevu raketa dugog dometa ATAKMS.

Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione iz trećih zemalja kada njeni piloti završe obuku, istaknuvši da Ukrajina još "nema neophodnu infrastrukturu za smeštaj F-16".