Šarl Mišel nepoželjan u Šangaju

Arogantno obraćanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela nepoželjno na Petom Kineskom sajmu uvoza u Šangaju

Kina je otkazala video obraćanje lidera EU na ceremoniji otvaranja Petog Kineskog međunarodnog sajma uvoza u Šangaju (CIIE), na kome je bilo predviđeno da učestvuju sa predsednikom Kine Si Đipingom, javlja Rojters.

Razlog otkazivanja je kritički stav predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela prema ruskoj specijalnoj operaciji i njegov poziv da se smanji trgovinska zavisnost EU od Kine.

"Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvan je da se obrati na sajmu. Kao što su zahtevale kineske vlasti, mi smo dali unapred snimljenu video poruku, koja na kraju nije prikazana", potvrdio je Mišelov portparol Barend Lejts za Rojters.

U video snimku koji nije pušten, predsednik Evropskog saveta je bio oštar prema "ruskom ilegalnom ratu protiv Ukrajine", uz napomenu da Evropa iz njega uči "važne lekcije". "Evropa je previše zavisila od Rusije u pogledu fosilnih goriva, što je dovelo do trgovinske neravnoteže", rekao je Mišel u svom video obraćanju.

"U Evropi želimo ravnotežu u našim trgovinskim odnosima... da bismo izbegli prevelike zavisnosti. To važi i za naše trgovinske odnose sa Kinom", dodao je on.

Predsednik Evropskog saveta je pozvao Kinu da učini više kako bi doprinela da se okonča ruska specijalna operacija.

"Kina treba da iskoristi svoj uticaj da zaustavi brutalni rat Rusije... preko vašeg takozvanog partnerstva bez ograničenja sa Rusijom. Ti, Kino, možeš da pomogneš da se ovo okonča", pokušao je Mišel da objasni neadekvatnost rusko-kineksog partnerstva. 

Niko iz Ministarstva spoljnih poslova Kine, koorganizatora sajma, Ministarstva trgovine Kine i gradske vlade Šangaja nije odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar.

"Nisam upoznat sa relevantnim činjenicama. Ne mogu ovo da komentarišem", kratak je bio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na redovnom brifingu u Pekingu.

Na ceremoniji otvaranja su, pored predsednika Kine Si Đipinga, učestvovali: generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, generalni direktor Svetske trgovinske organizacije i predsednici Indonezije, Šri Lanke i Belorusije, navodi se na zvaničnom sajtu sajma.

Očekuje se da Si Điping i Mišel mogu da se sastanu na predstojećem samitu G20 na Baliju.

Predsednik Evropskog saveta je jedan od najviših zvaničnika EU, čija diplomatska uloga uključuje predstavljanje EU na međunarodnim i bilateralnim samitima sa šefovima drugih država.

Spoljnopolitička služba EU do sada je okarakterisala Kinu kao konkurenta, koji promoviše "alternativnu viziju svetskog poretka".