Svet

Raste broj žrtava zemljotresa u Maroku: Više od 2.000 poginulih, 1.400 povređenih kritično

Najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima
Raste broj žrtava zemljotresa u Maroku: Više od 2.000 poginulih, 1.400 povređenih kritično© Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Još uvek se broje žrtve razornog zemljotresa koji je pogodio Maroko, najsnažnijeg u ovoj zemlji u poslednjih 120 godina. Prema poslednjim podacima marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova stradalo je 2.012 ljudi, dok se broj povređenih povećao se na 2.059, od kojih je 1.404 u kritičnom stanju.

Većina stradalih život je izgubila u Marakešu i pet oblasti blizu epicentra zemljotresa, saopštili su maroknaski zvaničnici.

Maroko je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost nakon razornog zemljotresa.
Nacionalne zastave biće spuštene na pola koplja tokom celog perioda
žalosti, navela je u saopštenju kraljevska palata, a prenela je agencija AP.

Oružane snage rasporediće spasilačke timove da bi pogođenim područjima obezbedili vodu za piće, hranu, šatore i ćebad, navodi se u saopštenju.

Najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima, a povređeni su prebačeni u bolnice na lečenje.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale dogodio se u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša. 

Brojni svetski lideri ponudili su Maroku pomoć u saniranju posledica zemljotresa i potrazi za preživelima, dok je rivalski Alžir, koji je zatvorio svoj vazdušni prostor nakon što su dve zemlje zaoštrile diplomatske odnose 2021. godine, ponudio da otvori vazdušni prostor za humanitarnu pomoć i letove za medicinsku evakuaciju za i iz Maroka.

image