Svet

Lavrov učestvovao u polaganju venaca na spomenik Mahatmi Gandiju (VIDEO, FOTO)

Svi gosti svečanosti dobili su na poklon tradicionalne indijske marame od kadi tkanine
Lavrov učestvovao u polaganju venaca na spomenik Mahatmi Gandiju (VIDEO, FOTO)© TANJUG/AP Photo/Achmad Ibrahim, Pool

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zajedno sa učesnicima samita G20, učestvovao je u ceremoniji polaganja venaca na memorijal Mahatme Gandija u Nju Delhiju.

Lavrov predvodi rusku delegaciju na samitu u Nju Delhiju u ime ruskog predsednika Vladimira Putina.

Svi gosti svečanosti dobili su na poklon tradicionalne indijske marame od kadi tkanine. Ova tkanina poznata je od davnina širom južne Azije, a izrađuje se ručno od prirodnih materijala - pre svega pamuka, ponekad sa dodatkom svile ili vune. 

Smatra se simbolom Gandijeve borbe za nezavisnost Indije. Gandi je sam tkao takvu tkaninu i podsticao svoje sledbenike da je izrađuju ručno i nose odeću od nje, kako ne bi kupovali robu od fabričke engleske tkanine. 

Spomen-obeležje u memorijalnom kompleksu Radž Gat posvećeno Mahatmi Gandiju izgrađeno je na mestu njegove kremacije 31. januara 1948. godine gde je podignuta platforma od crnog mermera sa večnim plamenom.

Memorijalni kompleks je kasnije proširen i uključuje spomenike drugim eminentnim ljudima, uključujući indijske premijere Džavaharlala Nehrua, Lala Bahadura Šastrija, Indiru Gandi, Radživa Gandija i druge.

U Indiji, Gandija nazivaju "ocem nacije". Njegov rođendan, 2.oktobar, državni je praznik, a pod pokroviteljstvom UN se u celom svetu obeležava kao Međunarodni dan nenasilja.

Indija, inače, predsedava G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit u Nju Delhiju biće održan 9. i 10. septembra. Pozivi su upućeni svim liderima G20, kao i šefovima još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.

image