SAD se plaše balona, a Britanija službenika: Navodni kineski špijun uhapšen pa pušten

Odnosi Pekinga i Zapada pogoršali su se poslednjih godina, a MI5 i FBI su 2022. godine izdali zajedničko saopštenje u kome su Kinu nazvali "najvećom dugoročnom pretnjom"

Istraživač zaposlen u donjem domu britanskog Parlamenta je drugi čovek koji je u maju uhapšen zbog optužbi za špijunažu u korist Kine, preneo je "Sandej tajms".

Navodni kineski špijun bavio se međunarodnom politikom i bio je povezan sa nekoliko torijevskih poslanika na visokim pozicijama, za koje se navodi da su imali pristup strogo poverljivim informacijama. 

Među kontaktima uhapšenog istraživača bili su i Ministar za bezbednost Tom Tugendat i (kod nas dobro poznata) predsednica parlamentarnog odbora za inostrane poslove Ališa Kerns.

U kratkom saopštenju Met policija je potvrdila da su uhapšeni čovek u tridesetim godinama u Oksfordširu i čovek u dvadesetim u Edinburgu zbog sumnji za kršenje Zakona o službenoj tajni. Obojica su pušteni uz kauciju. 

Protivteroristička komanda londonske policije istražuje slučaj. 

"Razumem interesovanje javnosti, ali nam je dužnost da osiguramo da aktivnosti nadležnih ne budu narušene", rekla je Kerns.

Ukoliko se optužbe ispostave kao tačne, to će značiti "ozbiljno zaoštravanje" odnosa sa Pekingom, rekao je izvor blizak Kernsovoj.

Podsećamo, napeti odnosi Pekinga i Zapada pogoršali su se poslednjih godina, a MI5 i FBI su 2022. godine izdali zajedničko saopštenje u kome su Kinu nazvali "najvećom dugoročnom pretnjom". 

Peking je više puta negirao optužbe za špijunažu, navodeći da Zapad vodi globalnu klevetničku kampanju, te da mora da "napusti hladnoratovski mentalitet".