Kuleba kritikovao Zapad: U ćorsokaku smo zbog vaše slabe volje

Postoji zastoj u razgovorima sa članicama G7 oko tribunala i oko konfiskacije ruske imovine, požalio se šef ukrajinske diplomatije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba osudio je nedostatak napretka u stvaranju tribunala za istragu ruskih "zločina" i za prebacivanje zamrznute imovine Kijevu, piše "Barons", pozivajući se na AFP.

"Nažalost, nalazimo se u ćorsokaku po oba pitanja, i za tribunal i za rusku imovinu. Oko prvog ima neslaganja, a oko drugog očigledan nedostatak volje", kazao je Kuleba.

Kako je Kuleba naveo, G7 podržava hibridni tribunal, koji bi se zasnivao na ukrajinskom pravosudnom sistemu, ali to ne odgovara Kijevu, jer neće dozvoliti da se "višem ruskom rukovodstvu oduzme imunitet".

"Kijev takođe insistira da se zamrznuta ruska imovina preda Ukrajini. Godinu i po kasnije još čujem iz Evrope i Amerike: radimo na tome. Te zemlje očigledno nemaju dovoljno volje da dođu do zaključka i situacija treba da se menja", požalio se Kuleba.

Ranije je ruski ministar finansija Anton Siluanov napomenuo da je zbog restriktivnih mera zamrznuta skoro polovina ruskih zlatnih i deviznih rezervi, odnosno oko 300 milijardi dolara, a blokirana su i strana sredstva ruskih biznismena.

Ukrajina je, nakon početka Specijalne operacije, podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Ideja o formiranju tribunala, koji bi ispitao ruske akcije u Ukrajini, nije naišla na podršku u Evropskoj uniji, osim šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Stalni predstavnik Rusije pri UN u Njujorku Vitalij Nebenzja izjavio je da je ideja o tribunalu pokušaj da se "da legitimitet zapleni ruske imovine". Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je predlog "pravnom besmislicom".

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao je da zemlje EU koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini žele da "prikriju sopstvenu umešanost u masovne slučajeve ratnih zločina koje su počinile Oružane snage Ukrajine".