Odbrojavanje može da počne: Ukrajincima ostalo još 30 dana za ofanzivu

Hladnije vreme bi otežalo manevre Kijeva, a ofanziva bi išla još sporije nego što se očekivalo, rekao je američki general Mark Mili

Ukrajini je ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vremenski uslovi ometu njenu kontraofanzivu, rekao je najviši američki general Mark Mili za Bi-Bi-Si.

On je ocenio da bi hladnije vreme otežalo manevre Kijeva, te da bi ofanziva išla još sporije nego što se očekivalo. 

Ipak, još se vode teške borbe, dodao je Mili.

Po njegovim rečima, još je prerano da se kaže da li je kontraofanziva propala, ali je istakao da Ukrajina "napreduje veoma stabilnim tempom kroz ruske linije fronta".

"Još je preostala dovoljna količina vremena, verovatno oko 30 do 45 dana za borbu, tako da Ukrajinci nisu gotovi", poručio je američki general.

Kontraofanziva Kijeva, koja je letos pokrenuta, za sada je zabeležila samo male uspehe. Ukrajinski generali, međutim, tvrde da su probili prvu liniju odbrane Rusije na jugu.  

"Rekao sam na samom početku ovog rata da će on biti dug, spor, težak i sa velikim brojem žrtava, a to je upravo ono što vidimo", podsetio je Mili.

Jesenje kiše i zimska hladnoća imaju uticaja na borbu, ali usporavanje ukrajinskih ofanzivnih operacija prošle godine se više odnosilo na opremu i municiju, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Upitan o uticaju vremenskih prilika, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, general-potpukovnik Kirilo Budanov, rekao je u da će se "borbe nastaviti na ovaj ili onaj način".

On je priznao da je bilo teže boriti se po hladnom, vlažnom vremenu, ali je dodao da je to pitanje prilagođavanja, a ne poziv na prekid borbi.