Italija: Bivši general smenjen zbog kritike LGBT populacije i feministkinja

Protiv bivšeg generala pokrenut je disciplinski postupak nakon što je objavio knjigu "Svet naopačke"

Bivši italijanski general Roberto Vanači smenjen je sa mesta šefa Vojno-geografskog instituta nakon što je objavio knjigu u kojoj kritikuje gej, lezbijsku, migrantsku i jevrejsku populaciju, kao i feministkinje, i biće prebačen na neki drugi položaj u vojsci, izjavio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

Još uvek nije precizirano o kom položaju je reč, prenosi Ansa.

"On može da napiše knjigu i da je predstavi, ali to nije tema. Videćemo u narednim mesecima i nedeljama koji će tačno biti njegov posao. Vanači nije izbačen iz Oružanih snaga, i kao svaki rukovodilac mora da ima posao", rekao je Krozeto.

On je, nakon što je Vanači objavio knjigu "Svet naopačke", pokrenuo disciplinski postupak koji se završio smenom Vanačija sa mesta šefa instituta.

Vanači je nakon objavljivanja knjige postao heroj u desničarskim krugovima i brojne desno orijentisane grupe su mu ponudile članstvo, ali je on rekao da za sada želi da nastavi vojnu karijeru, navodi Ansa.

"Rekao sam generalu Vanačiju da ću se držati pravila i dati sve garancije koje su mu potrebne, kao što bih uradio i sa bilo kim drugim", dodao je Krozeto.