Berbok nenajavljena u Kijevu

Šefica nemačke diplomatije ponovila da će Berlin nastaviti da podržava Ukrajinu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok danas je ponovo doputovala u Kijev.

Ovo je četvrta poseta od početka Specijalne vojne operacije prošle godine, a ovaj put bila je nenajavljena. Berbok je u Ukrajinu stigla vozom iz Poljske.

Njena poseta nije bila najavljena iz bezbednosnih razloga, objavio je "Zidojče cajtung".

Navedeno je da će sa ukrajinskim zvaničnicima razgovarati o pripremama za predstojeću zimu, ukrajinskoj deci koja su navodno nasilno deportovana u Rusiju, kao i o izgledima Ukrajine da postane članica EU.

"Svaki dan novi užas, svaki dan nova patnja i smrt. To je nemilosrdna realnost ljudi u Ukrajini svakog dana", rekla je Berbok po dolasku.

Berbok je prethodno u januaru posetila Harkov na istoku Ukrajine.

Nemački list navodi da će Berbok tokom posete Kijevu poručiti da će Nemačka dugoročno pouzdano stajati na strani Ukrajine i da će je podržati politički, ekonomski i vojno.

Berbok je rekla da se Ukrajina može osloniti na činjenicu da Nemačka smatra da je širenje EU neophodno i da će Berlin odlučno pomoći Kijevu na putu ka EU.


Berbok je takođe najavila da će biti domaćin konferencije u Berlinu na kojoj će se razgovarati o neophodnim promenama u EU da bi bila u mogućnosti da primi u članstvo Ukrajinu, Moldaviju i države Zapadnog Balkana.

Podsetimo, pre nekoliko dana Kijev je posetio i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kako su pisali ukrajinski mediji, Blinken je posetio Ukrajinu nekoliko nedelja pred početak Generalne skupštine UN-a, koja je planirana za 18. i 19. septembar i koja će biti održana u Njujorku. Poseta se održala uprkos tome što će u Njujork odleteti ukrajinski lider Vladimir Zelenski, koji će se najverovatnije i tamo susresti sa američkim zvaničnicima. 

Ipak, mediji prenose da se poseta Blinkena odigrala u trenutku kada kijevske vlasti rade na izmeni osnova antikorupcione politike, koju u celini sponzoriše Zapad.

Po svom dolasku u Kijev, Berbok je danas takođe podsetila Kijev na važnost reformi usmerenih na borbu protiv korupcije.

Osim toga, ona je još jednom istakla da namerava da dodatno podrži Ukrajinu u "ekonomskom, humanitarnom i vojnom smislu".