Svet

Erdogan uskoro razgovara sa Putinom? Svi razgovori na G20 o Sporazumu o žitu bili konstruktivni

Turska je više zainteresovana za obnavljanje ranije postignutog dogovora, nego što radi na tome da se postigne nov sporazum, otkrio je izvor iz administracije turskog lidera
Erdogan uskoro razgovara sa Putinom? Svi razgovori na G20 o Sporazumu o žitu bili konstruktivniwww.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Pregovori turskog predsednika Redžepa Tajip Erdogana sa kolegama na nedavnom samitu G20 u Indiji bili su konstruktivni, iako su za obnavljanje Sporazuma o žitu potrebni konkretniji koraci, ocenio je za "RIA Novosti" neimenovani izvor iz administracije turskog predsednika. 

Prema rečima izvora, Erdogan i Ujedinjene nacije nastavljaju da rade na tome da se sporazum ponovo aktivira, a predsednik Turske je u tom kontekstu pozvao lidere G20 da ispune neke od uslova Rusije, koji su joj još od ranije obećani sporazumom. O ovome, kako pišu "RIA Novosti", Erdogan razgovara sa kolegama iz inostranstva na sastancima zatvorenog tipa, dok su tri turska zvaničnika potvrdila da je jedna od stavki na kojoj Ankara insistira i ponovno priključivanje Rusije SVIFT sistemu. 

Izvori iz administracije turskog predsednika takođe su poručili da je Turska više zainteresovana za obnavljanje već ranije postignutog Sporazuma o žitu, nego što radi na tome da se postigne nov. Takođe, kako su saznale "RIA Novosti", Erdogan će najverovatnije u bliskoj budućnosti pozvati ruskog predsednika Vladimira Putina, kako bi sa njim podelio utiske nakon razgovora sa zapadnim kolegama. Ipak konkretan datum još nije određen.

Nakon što je Rusija u julu ove godine odlučila da ne produži pomenuti sporazum, i to iz razloga što ništa od onoga što joj je obećano nije ispunjeno skoro godinu dana, Moskva poručuje da će biti spremna da ponovo aktivira dogovor, ukoliko bude videla konkretne korake i ispunjavanje svega onoga što joj je obećano. 

image