Poljski ambasador u Ukrajini osudio Kijev zbog spomenika Stepanu Banderi

Pogrešno je kada bližnji ne mogu da se mole na grobovima svojih brutalno ubijenih predaka, kada ne mogu da ih pronađu i sahrane, a da se u isto vreme podižu spomenici njihovim ubicama, ocenio je Bartoš Čihocki

Ukrajinske vlasti greše što podižu spomenike ratnim zločincima, a kontinuirano poštovanje nacističkih kolaboracionista poput Stepana Bandere u Kijevu izvor je "pravog bola" u Poljskoj, izjavio je poljski ambasador u Ukrajini.

"Kažete da rat nije vreme za bavljenje mrtvima, ali reći ću vam sledeće: rat takođe nije vreme za podizanje spomenika zločincima i imenovanje ulica po njima", rekao je ambasador Bartoš Čihocki u intervjuu za ukrajinsko dopisništvo Bi-Bi-Sija.

"Mrtvi" iz izjave Čihockog se odnose na ubistva između 40.000 i 100.000 Poljaka u periodu od 1943. do 1944. godine u regionima zapadne Ukrajine i istočne Poljske, takođe poznatim kao Volinija i Galicija.

Nečuveni Volinski masakr, kako je čitava ova kampanja etničkog čišćenja ostala zapamćena u istoriji, izvela je UPA, paravojno krilo nacističke Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN).

OUN je tada predvodio Stepan Bandera, kojeg danas mnogi Ukrajinci slave kao narodnog heroja. Ulice u više gradova preimenovane su po Banderi, dok je tadašnji vođa OUN počašćen brojnim spomenicima, uključujući i onaj čija visina premašuje dva metra u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine.

"U našoj hrišćanskoj kulturi je pogrešno kada bližnji ne mogu da se mole na grobovima svojih brutalno ubijenih predaka, kada ne mogu da ih pronađu i sahrane, a da se u isto vreme podižu spomenici njihovim ubicama", rekao je Čihocki.

On je objasnio da poljske vlasti još uvek čekaju dozvolu Kijeva za ekshumaciju masovne grobnice u blizini ukrajinskog grada Ternopolja. U slučaju da dobiju dozvolu, Čihocki je rekao da će to biti značajan napredak u "izgradnji poverenja" između dva naroda.

Ambasador se takođe osvrnuo i na tvrdnje da poljska strana "raspiruje" nesuglasice između Varšave i Kijeva.

"Kada se negde otkrije spomenik Stepanu Banderi i Poljaci budu ogorčeni zbog toga, veoma često čujem da kažu kako Poljaci raspiruju ovu temu", primetio je on i dodao: "A zašto niko ne pita one koji otkrivaju ove spomenike zašto to rade?"

Pitanje Volinskog masakra pokrenuo je ranije ovog leta portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina koji je pozvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da "preuzme više odgovornosti" i izvini se zbog ubistava.

Ukrajinski zvaničnici su bili ogorčeni, a ambasador Kijeva u Varšavi Vasilij Zvarič izjavio je da je "neprihvatljiv i nesrećan svaki pokušaj da se nametne ukrajinskom predsedniku ili Ukrajini šta se mora učiniti u vezi sa zajedničkom prošlošću".

Čihocki je dodao da nesuglasice između Varšave i Kijeva za sada neće uticati na nameru Poljske da "pomogne Ukrajini da se odbrani."