Svet

Mađarskoj očajnički potreban EU novac, obećava reformu pravosuđa

Višemesečni sukob Brisela i Budimešte mogao bi uskoro da bude okončan, budući da su Mađarskoj neophodna sredstva iz EU fondova
Mađarskoj očajnički potreban EU novac, obećava reformu pravosuđawww.globallookpress.com © Zhang Cheng/XinHua

Mađarska je predložila opsežne reforme pravosuđa u pokušaju da deblokira grantove vredne 7,2 milijarde evra iz fonda EU za oporavak nakon pandemije, stoji u dokumentima u koje je portal "Politiko" imao uvid.

Ustupak Mađarske je najnoviji obrt u višemesečnom sukobu između Brisela i Budimpešte oko novca koji je Mađarskoj sve potrebniji kako se ekonomska situacija pogoršava.

Dve strane već izvesno vreme pokušavaju da postignu kompromis na osnovu kog bi se Mađarska obavezala na jačanje nezavisnosti svog pravosudnog sistema u zamenu za odobrenje Brisela za njen plan oporavka od pandemije i povezana sredstva.

Budimpešta mora da dobije odobrenje i Evropske komisije i većine zemalja EU pre kraja godine ili rizikuje da izgubi do 70 odsto grantova.

Komisija će verovatno doneti odluku o tom pitanju pre kraja meseca, rekli su zvaničnici i diplomate EU za "Politiko". Ako se to dogodi, ministri finansija EU bi onda glasali o tom pitanju 6. decembra.

Deblokiranje fondova moglo bi da ubedi Budimpeštu da odustane od veta na druge ključne odluke, uključujući međunarodni sporazum o minimalnom porezu i paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra.

Portparol Komisije odbio je da komentariše najnoviju ponudu Mađarske. "Postigli smo napredak u brojnim pitanjima tokom proteklih meseci", rekao je portparol. "Razgovori sa Mađarskom se nastavljaju i radimo na tome da što pre zaključimo našu procenu."

Budimpešta i Brisel pregovaraju o fondovima EU već godinu i po dana, a glavni kamen spoticanja  je nespremnost Mađarske da se izbori sa korupcijom.

Pregovori oko rešavanja ovog spora vode se na dva koloseka. Jedan je diskusija o pristupu Mađarske EU fondu za oporavak. Drugi je stalna prepirka oko pristupa zemlje redovnim fondovima EU.

Sukob je izbio nakon što je EU pokrenula mehanizam koji joj je omogućio da blokira novac zemljama koje ne rade dovoljno na jačanju vladavine prava i usklađivanju pravosudnog sistema sa sistemom Unije.

Komisija je u septembru preduzela dramatičan korak pozvavši EU da suspenduje oko 7,5 milijardi evra redovnih isplata u budžet Mađarske.

Brisel je, ipak, Budimpešti ponudio rešenje navevši da mogu da doviju novac ako pristanu na 17 obaveza u pogledu vladavine prava. Mađarska sada mora da usvoji te obaveze do 19. novembra ili rizikuje da izgubi sredstva.

Komisija je takođe zatražila od Budimpešte da se dodatno obaveže da će štititi i garantovati nezavisno pravosuđe kroz pregovore o pristupu fondu za oporavak, računajući na želju premijera Viktora Orbana da obezbedi skoro 15 milijardi evra suspendovanog novca EU, što je činilo oko 11 odsto BDP-a zemlje 2021.

Inflacija u Mađarskoj je u septembru premašila 20 odsto, a vlada predviđa rast od samo jedan odsto u 2023. godini.

Šta stoji u mađarskom predlogu?

Obaveze mađarske vlade u reformi pravosuđa, prema nacrtu od 4. novembra u koji je "Politiko" imao uvid, u velikoj meri se vrte oko jačanja Nacionalnog saveta sudstva, nadzornog tela koje trenutno, prema oceni Saveta Evrope, nije u stanju da vrši efikasan nadzor.

Budimpešta je saopštila da će Savetu dati ovlašćenje da izdaje obavezujuća mišljenja o nizu odluka koje donosi predsednik Nacionalne kancelarije za pravosuđe, inače politički postavljena figura. Na taj način bi ovo telo bilo u mogućnosti da revidira imenovanje sudija i rukovodilaca sudova, preispita premeštaj i razrešenje sudija bez njihove saglasnosti i da proceni podobnost kandidata za Nacionalnu kancelariju za pravosuđe.

Pored toga, Budimpešta je obećala da će obezbediti operativnu nezavisnost nadzornog tela i opremiti ga odgovarajućim budžetom, kao i da će se konsultovati sa njim o zakonskim predlozima koji se odnose na pravosuđe. Savet bi takođe mogao da daje zakonske predloge vladi.

Vlada se dalje obavezala da će reformisati mađarski Vrhovni sud, sa ciljem da učvrsti njegovu nezavisnost. Budimpešta je predložila da se novom ojačanom nadzornom telu da glas kada je reč o podobnosti vladinih nominacija za Vrhovni sud.

Vlada je takođe navela niz zaštitnih mera koje treba da obezbede nezavisno postupanje suda. Konkretno, obavezala se da će ukloniti pravne prepreke za sudije koje žele da se obrate Sudu pravde Evropske unije – što je dugogodišnja tačka spora.

Konačno, Budimpešta je obećala da će vladinim organima oduzeti mogućnost da osporavaju konačne odluke Ustavnog suda zemlje.

Vlada se takođe obavezala da će se konsultovati sa grupama civilnog društva o predloženim reformama.

Sve predložene reforme trebalo bi da stupe na snagu do prvog kvartala naredne godine i bile bi završene do datuma koji tek treba da bude određen, navodi se u dokumentu.

I, najvažnije, u nacrtu se navodi da će reforme morati da budu završene pre nego što Mađarska podnese bilo kakve zahteve za pristup fondovima Komisiji.

image