Svet

Holandski poljoprivrednici neće EU propise o životnoj sredini i migracijama

U svetu u kome je sve više sankcija i gde će se međunarodne granice sve češće zatvarati, Holandija, zajedno sa svojim susedima, treba da bude skladište hrane i centar snabdevanja Zapada istom", istakli su iz Pokreta poljoprivrednika-građana
Holandski poljoprivrednici neće EU propise o životnoj sredini i migracijamawww.globallookpress.com © Lars Klemmer

Holandija bi trebalo da pregovara o izuzeću na poljima koja se tiču prirode i migracija ukoliko se ponovo otvore sporazumi s Evropskom unijom, smatra tamošnja agrarna stranka Pokret poljoprivrednika-građana (BBB), prenosi "Euraktiv".

Inače, BBB, koja je iznenađujuće ubedljivo pobedila na pokrajinskim izborima u martu i sada je po anketama među vodećim partijama za predstojeće državne izbore, uživa široku podršku holandskih farmera i seoskog biračkog tela zbog protivljenja vladinoj politici smanjenja emisije azota, koja je podrazumevala najpre eliminaciju trećine stočnog fonda u toj zemlji, a potom zatvaranje između dve i tri hiljade farmi što se nalaze u blizini ekološki osetljivih oblasti.

Dakle, u svom predizbornom programu stranka zahteva da Holandija, kada otvara evropske ugovore, treba da pregovara o izuzeću iz politike migracija i prirode.

Iako je BBB i ranije bila veoma kritična prema politici EU u oblasti životne sredine, njen stav o migraciji do sada nije bio tako jasan – u svom programu zalaže se za "implementaciju kvote od 15.000 tražilaca azila" godišnje, kao i za obradu zahteva za azil na granicama Unije, te veće nadležnosti Fronteksa, agencije EU za graničnu i obalsku stražu.

Stranka je takođe pozvala zemlje Unije u koje migranti prvo kroče da se pridržavaju Dablinskog sporazuma, to jest da se kod njih razmatraju zahtevi za azil.

"Trenutno vidimo da se zemlje na spoljnim granicama Unije ne pridržavaju ovog propisa jer im ne odgovara. Neophodna je striktna usaglašenost da bismo pravilno radili zajedno", saopštili su iz BBB.

Što se tiče politike EU u vezi s prirodom, ova holandska partija je ostala kritična prema politici emisije azota, ali i pozvala na ponovnu procenu mreže zaštićenih područja na teritoriji EU "Natura 2000", navodeći da su sadašnja područja premala i rascepkana.

Takođe, po uzoru na područja "Natura 2000", stranka traži stvaranje područja nazvanog "Hrana 2050", koje bi trebalo da garantuju prehrambenu sigurnost EU.

"Određene površine (obradivo zemljište i ribolovna područja) suštinski su značajne za proizvodnju hrane", tvrde iz stranke i dodaju da holandski poljoprivredni sektor i proizvodnja hrane treba da igraju veću ulogu u spoljnoj politici.

"Neophodna je aktivna saradnja unutar NATO-a i EU, uz uvažavanje jedinstvenosti naše geopolitičke pozicije – naša industrija, poljoprivreda i vodoprivreda su ključni sektori. U svetu u kome je sve više sankcija i gde će se međunarodne granice sve češće zatvarati, Holandija, zajedno sa svojim susedima, treba da bude skladište hrane i centar snabdevanja Zapada istom", istakli su iz Pokreta poljoprivrednika-građana.

image