Potvrđeno: Kim Džong Un ide kod Putina

Putovanje lidera Severne Koreje u Rusiju biće njegova prva poseta inostranstvu za više od četiri godine

Lider Severne Koreje Kim Džong Un u narednih nekoliko dana, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, posetiće Rusku Federaciju, javlja pres služba Kremlja. 

Vest o tome da će se Putin uskoro susresti sa Kim Džong Unom prenela je ranije tokom dana južnokorejska televizija ITN, koja je, pozivajući se na neimenovani visoki vladin izvor, javila da je lider Severne Koreje izgleda na putu za Rusku Federaciju. 

Televizija je navela da najverovatnije Kim ide posebnim vozom ka severoistočnoj granici Severne Koreje, a da će se sa Putinom verovatno sastati već u utorak.

Ruska novinska agencija Interfaks javila je danas da se očekuje da će Kim posetiti Daleki istok "u narednim danima".

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da bi potencijalni sastanak severnokorejskog lidera Kim Džong Una sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bio "ogromna greška".

Američki mediji ranije su izneli tvrdnju da severnokorejski lider Kim Džong Un planira da tokom ovog meseca poseti Rusiju u kojoj bi se sastao sa Putinom.

Ideja za posetu Rusiji proizašla je iz posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Severnoj Koreji u julu, povodom proslave sedamdesete godišnjice pobede nad južnokorejskim i američkim snagama u Korejskom ratu.

Ovo putovanje, ukoliko bude potvrđeno, biće Kimova prva poseta inostranstvu za više od četiri godine, i prvo od izbijanja pandemije kovida-19.

Njegovo poslednje putovanje u inostranstvo 2019. godine takođe je bilo u Vladivostok, kada se sastao sa Putinom prvi put nakon propasti pregovora o nuklearnom razoružanju Severne Koreje sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.