Ukrajina nervozna zbog američkih međuizbora

Ukrajinci se boje da bi, ako republikanci osvoje većinu, "presušila" američka podrška njihovom sukobu sa Rusijom

Ukrajina "gricka nokte" čekajući da vidi kakav će biti ishod američkih međuizbora, budući da bi, kako piše "Politiko", ako republikanci dobiju većinu, podrška SAD Kijevu mogla da oslabi.

"Nadamo se da nećemo postati žrtva partijske debate koja se trenutno odvija u SAD. Strahujemo, jer mi ozbiljno zavisimo ne samo od američke podrške, već i od njihovog rukovodstva koje predvodi i podršku koja stiže i od drugih nacija", rekla je bivša potpredsedica ukrajinske vlade, a trenutno opoziciona poslanica Ivana Klimpuš Cincadze.

Lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti koji bi, ako republikanci pobede mogao da bude sledeći predsedavajući, nedavno je dodatno podgrejao strahove Ukrajinaca, budući da je istakao da za Ukrajinu "neće biti blanko čekova" ako se ova institucija vrati pod kontrolu republikanaca.

"Zabrinuta sam za Trampovo krilo Republikanske partije. Nedavno sam pročitala da je poslanica Mardžori Tejlor Grin obećala da 'ni jedan peni neće otići Ukrajini' ako republikanci ponovo preuzmu kontrolu nad Kongresom", kaže Mia Vilard, Amerikanka ukrajinskog porekla koja živi i radi u Kijevu kao istraživač u Međunarodnom centru za političke studije.

A prema anketama, baš su republikanci favoriti ovih međuizbora - i kad je reč o preuzimanju većine u Predstavničkom domu, pa možda i u Senatu.

Bivši ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin je ipak optimista i veruje da će se američka vojna i finansijska podrška njegovoj zemlji nastaviti i nakon glasanja.

On ipak priznaje da je politička debata u Vašingtonu rizična budući da su Sjedinjene Države tokom sukoba sa Rusijom velikodušnije od čitave Evrope.

A to potkrepljuju i podaci Instituta za svetsku ekonomiju "Kil", koji pokazuju da su SAD u vojnoj, finansijskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini dale 52 milijarde evra, a zemlje i institucije EU "đuture" su izdvojile tek nešto više od 29 milijardi evra.

Stav Evrope

Ako republikanci pobede na međuizborima, Ukrajina brine da bi bez podrške rukovodstva SAD mogla da sklizne i sa dnevnog reda Evrope, navela je za "Politiko" Klimpuš Cincadze.

Ona, međutim smatra da ima nade da će Evropa ostati čvrsta i da podrška njenoj zemlji neće oslabiti.

"Ovo bi moglo uticati na postojeću odlučnost američkog političkog establišmenta da nastavi da podržava Ukrajinu, pre svega vojno. Posebno imajući u vidu glasove nekih republikanaca koji pozivaju na zamrzavanje podrške Ukrajini", rekla je predsednica Transatlantskog dijalog centra i viši saradnik u GLOBSEK-u Julija Osmolovska.

Savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak ubeđen je da nema razloga za brigu.

Kijev je, kako on tvrdi, bez obzira na rezultate američkih međuizbora, "uveren" da će u oba doma Kongresa opstati dvostranačka podrška Ukrajini.