Svet

Berbok: Ukrajini mesto u EU, ali treba učiniti više u borbi protiv korupcije

Nemačka ministarka nalazi se u svojoj četvrtoj poseti Kijevu od početka specijalne vojne operacije
Berbok: Ukrajini mesto u EU, ali treba učiniti više u borbi protiv korupcije© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Pool

Ukrajini mesto u Evropskoj uniji, ali vlasti te zemlje treba da učine više u borbi protiv korupcije, poručila je nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok tokom posete Kijevu.

Berbokova je rekla je da će Nemačka obezbediti dodatnih 20 miliona evra humanitarne pomoći, sa čim će iznos koji je Berlin ove godine izdvojio za Ukrajinu iznositi 380 miliona evra.

"Ukrajina brani slobodu svih nas hrabro i odlučno", rekla je Berbokova po dolasku u prestonicu Ukrajine, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ona je navela da Ukrajina može da se osloni na podršku na svom putu ka Evropskoj uniji i da "uprkos ruskoj invaziji nastoji da sprovede reforme" koje su neophodne za članstvo u evropskom bloku, za šta je potrebno više godina.

"Rezultati reformi u oblastima pravosuđa i medija su već impresivne. Ali predstoji dug put u sprovođenju zakona protiv oligarha i protiv korupcije", rekla je nemačka ministarka

Berbok je, takođe, prognizirala da će Rusija ponovo gađati ukrajinske energetske objekte ove jeseni i zime.

"Ruski perfidni cilj je da ove zime ponovo izgladnjuju narod i da se narod smrzava", tvrdi Nemica.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je sa nemačkom koleginicom razgovarao o snabdevanju Ukrajine protivvazdušnim sistemima i istakao da je Ukrajini potrebno više sistema za zaštitu njenih luka od ruskih vazdušnih udara kako bi se obezbedio izvoz žita.

Kuleba je, takođe, pozvao Berlin da što pre Ukrajini pošalje rakete "taurus".

"Svakako ćete vi to učiniti , samo je pitanje vremena i ja ne razumem zašto gubimo vreme", rekao je on, odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare u Kijevu.

image