Svet

Broj poginulih u zemljotresu u Maroku povećan na više od 2.800

Prema rečima spasioca, u zemljotresu su mahom srušene tradicionalne kuće od cigli od blata i zbog toga je mala šansa da se pronađe još preživelih
Broj poginulih u zemljotresu u Maroku povećan na više od 2.800© Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Broj poginulih u zemljotresu koji je prošle sedmice pogodio Maroko povećan je na više od 2.800, a povređeno je preko 2.500 ljudi.

Marokanska državna televizija objavila je da su dosad nađene 2.862 žrtve, dok su 2.562 osobe povređene, preneo je Rojters.

Prema rečima spasioca, u zemljotresu su mahom srušene tradicionalne kuće od cigli od blata i zbog toga je mala šansa da se pronađe još preživelih.

Ipak, spasioci i dalje tragaju za preživelima u ruševinama više od 48 sati nakon najsmrtonosnijeg zemljotresa u Maroku u poslednjih šest decenija. U tome im pomažu timovi za potragu iz Španije, Velike Britanije i Katara, dok su mnogi preživeli proveli treću noć napolju jer su im domovi uništeni ili nesigurni.

Vlasti zasad nisu iznele procene o tome koliko ljudi se vodi kao nestalo.

Maroko je rasporedio vojsku da pomogne u odgovoru na katastrofu i saopštio da je pojačao timove za potragu i spasavanje, snabdevajući ugrožene vodom, hranom, šatorima i ćebadima. 

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihtera pogodio je u petak, 18. septembra, marokanski planinski region 72 kilometra jugozapadno od Marakeša, izazvavši veliku štetu i razaranja.

Ovo je to najsmrtonosniji zemljotres u Maroku od 1960. godine kada je poginulo najmanje 12.000 ljudi.

image