Tramp traži izuzeće sudije Čutkan: Javno pokazala pristrasnost

Sudija Tanja Čutkan je na suđenju za upad na Kapitol 2021. rekla jednom od izgrednika da je "motivisan slepom odanošću jednoj osobi, koja je, uzgred, ostala na slobodi do danas"

Bivši predsednik SAD Donald Tramp podneo je zahtev za izuzeće američkog okružnog sudije Tanje Čutkan iz vođenja procesa po jednoj od krivičnih optužbi koje ga terete za pokušaj poništavanja rezultata na predsedničkim izborima 2020.

U podnesku, Trampovi advokati navode da je Čutkan pokazala pristrasnost prema gospodinu Trampu u javnim izjavama, te da se neke njene izjave sa ročišta osuđenima za upad na Kapitol u januaru 2021. odnose na Trampa.

Ona je, naime, rekla jednom od osuđenih izgrednika da je "motivisan slepom odanošću jednoj osobi, koja je, uzgred, ostala na slobodi do danas". Trampovi advokati su naveli da taj komentar ukazuje da sudija veruje da Trampa treba "krivično goniti i zatvoriti", prenosi Rojters.

Zahtev za izuzeće sudije bio je rizičan potez Trampovog pravnog tima s obzirom na to da će upravo sudija Čutkan imati uvodnu reč o tome da li da odobri zahtev ili ne, piše "Njujork tajms".

Trampovi advokati su ranije isprobavali istu strategiju, pokušavajući da dobiju izuzeće sudije koji je nadgledao njegovo suđenje na Menhetnu, ali nisu uspeli.

Specijalni savetnik ministarstva pravde SAD Džek Smit optužio je Trampa za četiri krivična dela zbog navodne zavere da poništi rezultate izbora 2020, a Tramp se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Tramp je često kritikovao Čutkan na svojoj društvenoj mreži "Trut soušl" otkako je nasumično izabrana da predsedava slučajem u federalnom sudu u Vašingtonu.