Svet

Amerika odustaje od modernizacije "abramsa" nakon fijaska zapadnih tenkova u Ukrajini

Zapadni proizvođači naoružanja su primorani da promene pristup nakon što se njihovi tenkovi nisu proslavili u Ukrajini
Amerika odustaje od modernizacije "abramsa" nakon fijaska zapadnih tenkova u Ukrajini© Tanjug/Riley Blennerhassett/Australian Department of Defense via AP

Američka vojska je otkazala planiranu nadogradnju i modernizaciju tenkova "abrams" i razmatra drugačiji pristup razvoja tog naoružanja u budućnosti, preneo je "Difens njuz".

Amerikanci tako praktično priznaju da je taj tenk pretežak i previše ranjiv na bojnom polju, piše "Ejža tajms".

Teški evropski tenkovi i oklopna vozila suočili su se sa operativnim problemima u Ukrajini, pošto se često zaglavljuju u blatu ili ostaju bez goriva.

Pored toga, evropski tenkovi su se pokazali ranjivim na neprijateljsku vatru, a nemački tenk "leopard" – koji su mnogi smatrali superiornijim od "abramsa" – nije se dobro pokazao.

Kako navodi "Ejža tajms", Rusi su već uništili oko 15 "leoparda" koristeći različita oružja: od artiljerije, preko raketa koje su lansirali helikopteri do dronova kao što je "lanset".

Iako je njegova isporuka hvaljena kao velika pomoć za Ukrajinu, "leopard" se nije proslavio na bojnom polju u toj zemlji, a sličnu sudbinu mogli bi imati i američki "abramsi".

Ni "abramsi", ni "leopardi" nemaju sisteme aktivne zaštite ili reaktivni oklop. U slučaju "leoparda" koji su već isporučeni Kijevu, ukrajinska vojska je na brzinu namestila reaktivni oklop skinut sa oštećenih ruskih tenkova.

U početku je smatrano da "leopardima" nisu bili potrebni reaktivni oklopi, jer bi njegov kompozitni oklop trebalo da odbija protivtenkovsko oružje.

Ipak, čak sa reaktivnim oklopom prve generacije koji su Ukrajinci dodali, Rusi su ih prilično lako uništili, navodi "Ejža tajms".

Tenkovi se na bojnom polju danas suočavaju sa raznim pretnjama koje mogu da ih unište ili onesposobe.

Rusi su koristili jurišni helikopter Ka-52 kako bi uništili tenkove i oklopna vozila kao što su američki "M-2 bredli" i nemački "marder".

Ka-52 je opremljen sa šest protivtenkovskih raketa 9K121 "vikr" i dve nenavođene rakete vazduh-zemlja S-8.

Jedan od razloga zbog kojih Amerikanci Ukrajini isporučuju granate sa osiromašenim uranijumom za tenkove "abrams" koji će uskoro stići je što bi takvo oružje, u teoriji, trebalo da probije oklop bilo kog ruskog tenka.

Rusi, ipak, koriste taktike koje njihove tenkove retko ostavljaju izložene protivtenkovskoj vatri, barem u trenutnom ruskom aktivnom pristupu odbrane protiv ukrajinske kontraofanzive.

Bez obzira na to da li se kombinacija "abramsa" i municije sa osiromašenim uranijumom ispostavi kao efikasna ili ne, američkim tenkovima – kao i "leopardima" – i dalje nedostaje aktivna odbrana.

Aktivna odbrana može zaštititi tenk od različitih pretnji i potencijalno dozvoli smanjenje tradicionalnog oklopa, što bi kompenzovalo težinu aktivnog odbrambenog sistema.

Aktivna odbrana, na primer, može da blokira neprijateljsku upotrebu dronova kao što je ruski "lanset". Izraelski aktivni odbrambeni sistem "trofi", na primer, ima pokrivenost od 360 stepeni i može da zaštiti ranjivu gornju stranu tenka od dronova, raketa i minobacača.

U međuvremenu, američka vojska razmišlja o razvoju "hibridnog" tenka koji će trošiti manje goriva. Hibridni rezervoar bi zahtevao ogromnu litijumsku bateriju, ali one su sklone eksplozijama, što baš i nije najbolja preporuka za stavljanje u naoružanje poput tenkova.

image