Svet

"I Šojgu će biti tu" - Kremlj o sastanku Putina i Kim Džong Una

Ruski ministar odbrane, koji je krajem jula posetio Severnu Koreju, učestvovaće u razgovorima ruskog i svernokorejskog lidera danas u Rusiji
"I Šojgu će biti tu" - Kremlj o sastanku Putina i Kim Džong Una© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu učestvovaće u razgovorima severnokorejskog lidera Kim Džong Una i ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Da, Šojgu će biti tu", odgovara Peskov na pitanje agencije "RIA Novosti".

Međutim, odvojeni sastanak ministara odbrane Rusije i Severne Koreje se ne očekuje, dodaje Peskov.

Šojgu je krajem jula bio u poseti Severnoj Koreji povodom 70 godina od potpisivanja primirja u Korejskom ratu, koji se u Severnoj Koreji proslavlja kao Dan pobede u Velikom otadžbinskom oslobodilačkom ratu.

Kako su istakli u Ministarstvu odbrane, poseta je pomogla jačanju vojnih veza Moskve i Pjongjanga i predstavlja važnu fazu u razvoju saradnje dve zemlje.

Na razgovorima između ruskog vojnog vrha i lidera Severne Koreje u Pjongjangu bilo je reči o razvoju taktičke i strateške saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Kim Džong Un je jutros stigao u posetu Rusiji gde će se sastati sa Vladimirom Putinom na poziv ruskog predsednika. Sastanak se održava na Dalekom istoku Rusije.

Kim je stigao u posetu zajedno sa najvišim vojnim zvaničnicima koji rukovode fabrikama oružja i municije, preneo je AP.

Komentarišući upozorenja SAD o prodaji severnokorejskog oružja Moskvi portparol Kremlja je istakao da su "važni interesi Rusije i Severne Koreje, a ne upozorenja iz Vašingtona".

Ovo putovanje je prva Kimova poseta inostranstvu za više od četiri godine, i prvo od izbijanja pandemije kovida-19. Njegovo poslednje putovanje u inostranstvo 2019. godine takođe je bilo u Vladivostok, kada se sastao sa Putinom prvi put nakon propasti pregovora o nuklearnom razoružanju Severne Koreje sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

image