"Razigrani Izraelci": Teorije zavere o njujorškom 11. septembru

Posle najvećeg terorističkog napada u istoriji SAD, uhapšeno je petoro mladih Izraelaca, a čitav slučaj već decenijama podstiče teoretičare zavere

Jedna od veoma raširenih antisemitskih teorija zavere, koje se bave napadom od 11. septembra 2001. u Njujorku, u kojima je pre 22 godine stradalo više od 3.000 Amerikanaca, jeste priča o "razigranim Izraelcima", piše "Džuiš hronikl".

Naravno, nisu sve teorije zavere o tome šta se dogodilo 11. septembra antisemitske, ali ono je jedna od najpopularnijih. Prema proširenoj verziji ove priče, petoro Izraelaca je, neposredno posle napada 11. septembra, viđeno kako radosno plešu na ulicama Njujorka. Oni su uhapšeni i nešto kasnije pušteni bez optužnice. Prilikom hapšenja, kod njih je pronađena gotovina, nekoliko pasoša i - sekači za kutije.  

Prema nekim izvorima, uključujući i bizarni članak iz "Skotiš heralda" iz 2003. godine, ova petorica mladića iz Izraela su unapred znali za napade, jer su pratili teroriste Al Kaide i bili obavešteni o njihovim planovima. Pravi cilj Izraelaca bio je da privole SAD da snažnije podržavaju Izrael, zbog čega nisu preduzeli ništa da spreče napad. Naprotiv, obradovali su mu se tog 11. septembra.

Ipak, u čitavoj priči postoji zrno istine. Petoro Izraelaca je zaista uhapšeno nakon napada, a kod sebe su imali sekače za kutije, jer su tada radili u SAD za kompaniju "Urban moving sistems", na poslu gde se stvarno koriste sekači za kutije.

Izraelce je ubrzo prijavila jedna domaćica iz Nju Džersija, koja je videla grupu mladića u Nju Džersiju, na mestu sa koga se pruža pogled na Menhetn i Kule bliznakinje. Prilikom telefonskog poziva policiji, ona je rekla: "Ovi muškarci izgledaju radosno, jer se smeju i grle."

Godinu dana nakon napada, domaćica je objasnila: "Činilo mi se da snimaju film. Bili su srećni, nisu izgledali šokirano. Pomislila sam da je to čudno."

Međutim, niko nije plesao.

Izraelci kao žrtve policijske brutalnosti

Reči "Izraelci koji plešu" došle su iz sasvim drugog izvora, od Mohameda Ate, oca teroriste koji je učestvovao u napadu. Nekoliko nedelja posle napada, u članku koji je objavio "Ju-Es-Ej tudej", navodeći muslimanske zvaničnike iz celog sveta koji su tvrdili da iza zavere stoji Izrael, otac Mohameda Ate je izjavio da se ne obraća dovoljno pažnje na činjenicu da je "FBI uhapsio Jevreje koji su plesali proslavljajući napad."

Izraelci su uhapšeni istog dana nešto kasnije, u kombiju koji je primećen u blizini stadiona u Nju Džersiju. Agenti FBI su zaustavili vozilo, a vozač Sivan Kurcberg je tada, navodno, rekao: "Mi smo Izraelci. Mi nismo vaš problem. Vaši problemi su naši problemi. Palestinci su problem."

Sajt "Grejzon" je kasnije razgovarao je sa jednim od ovih Izraelaca, koji je ispričao šta se dešavalo tog kobnog dana. Neimenovani Izraelac je tvrdio da su bili na poslu kada je stigla vest o napadu. Krenuli su u stan u Bruklinu i završili u policijskoj stanici.

Izraelci su ispitani u Federalnom pritvorskom centru na Menhetnu. Prilikom hapšenja, imigracioni zvaničnici su otkrili da su im istekle vize. Nakon ispitivanja, Sivan Kurzberg, Pol Kurcberg, Omer Gabrijel Marmari, Jaron Šmuel i Oded Elner priznali su da se prekršili zakon o imigraciji i vratili su se u Izrael.

Jedan od njih, Jaron Šmuel, kasnije je jednim izraelskim novinama izrazio svoje frustracije hapšenjem: "Potegli su oružje na nas. Bacili nas na zemlju kao teroriste, a građani su vikali: `Pucajte im u glavu!".

Kako je tada objavio "Njujork tajms", petorica muškaraca su jednostavno postali žrtve preterane policijske revnosti, jer su policajci hteli da pokažu kako preduzimaju nekakve akcije nakon napada.

Nove generacije antisemita

Međutim, u izveštaju FBI tvrdi se da niko od njih nije imao "nikakve informacije ni saznanja u vezi sa napadom na Svetski trgovinski centar, niti da su bili angažovani u tajnim obaveštajnim aktivnostima u SAD."

Jedan advokat, koji je tada zastupao dvojicu turskih državljana, izjavio je da bi "vlasti najradije zatvorile sve kako bi ubedile javnost da rade sve što je potrebno."

Iako je na kraju utvrđeno da "razigrani Izraelci" nemaju veze sa napadom, teoretičari zavera nastavili su da ih i dalje pominju, sugerišući da su Jevreji počinili ili barem unapred znali za teroristički napad.

Ova priča se ponavlja i danas. Antisemitske teorije zavere o događajima od 11. septembra se i dalje uporno šire. Mnogi teoretičari zavere od pre 20 godina su i danas aktivni, a sada im se pridružuju nove generacije antisemita.

Neki od istaknutih teoretičara zavere i dalje koriste priču o "razigranim Izraelcima", kao i mnoge druge teorije o "pravoj istini o događajima od 11. septembra", zaključuje "Džuiš hronikl". A među njima su i vođa Kju kluks klana Dejvid Djuk i britanski teoretičar zavere Dejvid Ajk.