Svet

Vidodo: Putin će možda ipak doći na samit G20

Postoji mogućnost da se ruski predsednik obrati učesnicima samita putem video-linka, ali i da ne učestvuje na skupu uopšte
Vidodo: Putin će možda ipak doći na samit G20www.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće samitu G20 sledeće nedelje "ukoliko situacija to dozvoli", saopštio je predsednik Indonezije Džoko Vidodo.

Vidodo, predsedavajući ovogodišnjeg samita G20, pojasnio je da Putin nije isključio mogućnost prisustva samitu na Baliju tokom telefonskog razgovora koji su obavili prošle nedelje.  

"Ako ne uspe da dođe, možda će se pridružiti putem video-linka", rekao je Vidodo.

Mediji su ranije preneli Vidodovu izjavu, koja se takođe odnosila na telefonski razgovor sa ruskim predsednikom, da ima utisak da Putin neće prisustvovati samitu G20.

Od Indonezije je zatraženo da povuče pozivnicu Putinu zbog konflikta u Ukrajini, bilo je pritisaka da se Rusija isključi iz ove organizacije, ali je ukazano da bez saglasnosti svih članica ovogodišnji domaćin samita neće učiniti tako nešto.

Na samitu G20 učestvovaće i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, potvrdio je njegov portparol Sergej Nikiforov, iako ta zemlja nije članica organizacije. Učesnicima samita on će se obratiti virutelnim putem.

U izjavi za ukrajinsku nacionalnu televiziju, Nikiforov nije precizirao da li je Zelenski promenio ranije izneti stav da neće učestvovati na samitu na Baliju ukoliko na njemu bude ruski predsednik.

Samit G20 vodećih ekonomija sveta biće održan na Baliju 15. i 16. novembra.

image