Poslanica Bundestaga: Nemačka se pretvorila u bordel Evrope

Prema procenama koje je ona iznela, u tej zemlji trenutno ima oko 250.000 prostitutki, od kojih većina dolazi iz inostranstva

Potpredsednica parlamentarne grupacije Demohrišćana (CDU/CSU) u nemačkom Bundestagu Doroti Bar pozvala je na zabranu kupovine seksualnih usluga u toj zemlji.

Ona na taj način želi da pomogne hiljadama žena, da ih zašiti od nasilja i oslobodi od zavisnosti od kriminalaca, piše "Bild".

"Hitno nam je potrebna promena paradigme: zabrana kupovine seksualnih usluga u Nemačkoj", rekla je Barova za taj nemački list. "To bi de fakto zabranilo prostituciju - za dobrobit žena".

Situacija za prostitutke u Nemačkoj trenutno je "drastična", rekla je nemačka poslanica. Prema procenama koje je ona iznela, u tej zemlji trenutno ima oko 250.000 prostitutki, od kojih većina dolazi iz inostranstva.

Svega deset odsto njih je legalno prijavljeno, dok ostale žive u ilegali, navodi "Bild". Prostitucija je u Nemačkoj legalna od 2002. godine, od kada se zakonski više ne smatra "nemoralnom".

Barova je izjavila da se zbog toga "Nemačka pretvorila u bordel Evrope", ako i da je postala izuzetno atraktivna zemlja za "seksualni turizam".

Ona je dodala i da je većina žena koje se bave prostitucijom i Nemačku namamljena lažnim obećanjima, kao i da su prisiljene da rade taj posao.

"To je trgovina ljudima u sred Evrope, nalik na ropstvo", naglasila je nemačka poslanica. "Žene se tamo tretiraju na najgori mogući način."

Barova, kao i još neki nemački poslanici, žele da promene zakon o prostituciji i uvedu tzv. nordijski model, koji ne kažnjava prostitutke, već njihove mušterije.

U Švedskoj, nakon što je uvedena zabrana kupovine seksa, "broj prostitutki je drastično opao", izjavila je Barova. 

Ona je naglasila i da "ne može da bude prave jednakosti dokle god prihvatamo da se stotine hiljada žena tretiraju kao robovi".