Svet

Američki general o ukrajinskoj kontraofanzivi: Čak ni Vojska SAD ne bi mogla bolje

Mark Arnold ističe da Ukrajinci nemaju dovoljnu vazdušnu podršku i da na raspolaganju imaju oskudna artiljerijska sredstva
Američki general o ukrajinskoj kontraofanzivi: Čak ni Vojska SAD ne bi mogla bolje© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Nade koje je Zapad polagao u ukrajinsku kontraofanzivu su odavno potonule, a penzionisani američki general Mark Arnold tvrdi da u ovakvim uslovima, odnosno bez dovoljne vazdušne podrške i sa oskudnim artiljerijskim sredstvima bolje rezultate ne bi postigla ni američka vojska.

Mark Arnold, koji je već duže vreme u Ukrajini, a proveo je više borbenih misija u Iraku i Avganistanu, sa svim svojim iskustvom za "Tagešpigl" ističe da ne veruje da će ukrajinske trupe ove godine napraviti veliki prodor ka jugu. Optimističniji je da bi naredna godina mogla biti uspešnija.

Do sada je, kaže, u Ukrajinu stigao samo deo oružja koje je Zapad obećao, dok će sledeće godine stvari izgledati drugačije. Ovo se, precizira general, posebno odnosi na tenkove, oklopna vozila i opremu za čišćenje mina.

"Ako saberete sva borbena vozila 'bredli', tenkove 'leopard 2' i 'čelendžer 2' i drugu opremu, Ukrajinci bi mogli da opreme samo jednu brigadu. Samo šest od oko 350 bataljona kopnenih snaga NATO-a je obučio da koristi kombinovano oružje. To jednostavno nije dovoljno da napravi razliku. Ukrajinske oružane snage trenutno se sastoje od oko 30 brigada", ističe Arnold.

image