Hitan apel UN: Hitno prekinite upotrebu kasetne municije u Ukrajini

Takvo oružje mora da postane istorija, ukazala je zamenik generalnog sekretara UN

UN su veoma zabrinute zbog izveštaja o snabdevanju kasetnom municijom u konfliktu u Ukrajini, rekao je zamenik generalnog sekretara UN i visoki predstavnik za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu, i ponovo pozvala na hitan prekid upotrebe tog naoružanja.

"Izveštaji u vezi sa transferom i upotrebom kasetne municije tokom rata su veoma uznemirujući. Generalni sekretar UN je više puta pozivao na hitan prekid upotrebe kasetne municije. Takvo oružje mora da postane istorija", rekla je Nakamitsu sastanku Saveta bezbednosti UN.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO -a zbog isporuke oružja Ukrajini. a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta Moskve.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporučujući oružje Ukrajini.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da napumpavanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, "uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja na teritoriji Velike Britanije i Nemačke, Italije i drugih zemalja".