Špijunski softver "Pegaz" divlja u Evropi

EU nema nikakav nadzor nad korišćenjem softvera za špijuniranje političara

Državne organizacije širom EU nesmetano koriste špijunski softver "Pegaz" (Pegasus) kako bi nadgledale političare i novinare, bez ikakvog nadzora, prenosi "Blumberg".

Izveštaj o upotrebi špijunskog softvera sastavila je poslanica Evropskog parlamenta Sofija Helena in d Veld. U njemu se navodi da se "sa sigurnošću pretpostavlja da su sve zemlje članice EU kupile jedan ili više komercijalnih špijunskih proizvoda tipa "Pegaz", koji je razvila izraelska 'NSO grup'".

"Pegaz" se prodaje širom sveta navodno za potrebe borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala. Program može da špijunira "ajfon" i "android" pametne telefone, da snima razgovore, čita podatke o lokaciji i tajno aktivira kameru. Informatičari tvrde da praktično ne postoji odbrana od ove vrste špijunskog softvera.

"Ne postoji nikakav značajan evropski nadzor da bi se obuzdala ilegalna upotreba moćnog špijunskog softvera protiv pojedinaca, niti se nadgleda trgovina ovom digitalnom robom", napisala je autorka izveštaja, poslanica Evropskog parlamenta Sofija Helena in d Veld.

Objavljivanje ovog dokumenta dolazi neposredno posle afere "grčki votergejt", odnosno upotrebe softvera "Predator" za praćenje političara. Nakon tog slučaja, vlada Grčke planira da usvoji zakon po kojem se stranim privatnim kompanijama zabranjuje korišćenje špijunskih softvera. 

Helenin izveštaj na 159 strana detaljno razlaže utabani put distribucije softvera za špijuniranje.

Po tom izveštaju, Kipar i Bugarska su služili kao izvozni centri za špijunski softver. Irska je nudila povoljne fiskalne aranžmane naručionu usluga, a Luksemburg je služio kao bankarski centar.

U izveštaju se navode i dosadašnji slučajevi špijuniranja opozicionih političara - šefa socijaldemokratske stranke PASOK u Grčkoj Nikosa Andrulakisa i lidera opozicione stranke Građanska platforma u Poljskoj Kšištofa Brejze.