Američka partija traži starateljstvo nad Bajdenom: Stanje mu je alarmantno

Odluke koje se donose u Ovalnom kabinetu i na Senatu imaju dalekosežne implikacije, utičući i na unutrašnju politiku i na međunarodne odnose. Ako pojedinci koji donose ove odluke nisu u svom najboljem kognitivnom stanju, posledice bi mogle biti strašne, naglašava ova partija

Američka Libertarijanska partija, iako nije jedna od dve vodeće partije u toj državi rešila je da preuzme stvar u svoje ruke, i zatraži starateljstvom nad predsednikom države Džozefom Bajdenom i kako kažu - "izlapelim" republikanskim liderom u Senatu Mičom Mekonelom.

Razlog za to su, kako navode, gafovi, propusti u pamćenju i nekoherentne izjave političara.

"Pre nego što ovo odbacite kao politički teatar, saslušajte nas. Mentalna oštrina i opšte zdravlje lidera naše nacije nisu stvari koje treba olako shvatiti. Kada znaci kognitivnog pada postanu očigledni, to nije samo lično pitanje, to postaje pitanje nacionalne bezbednosti", upozoravaju Libertarijanci.

Ispadi dvojice zvaničnika za njih predstavljaju ozbiljne "crvene zastave".

"Odluke koje se donose u Ovalnom kabinetu i na Senatu imaju dalekosežne implikacije, utičući i na unutrašnju politiku i na međunarodne odnose. Ako pojedinci koji donose ove odluke nisu u svom najboljem kognitivnom stanju, posledice bi mogle biti strašne", naglašava ova partija.

Bajdenovo stanje je kako kažu, alarmantno- od zaboravljanja imena, do izgovaranja gluposti ili rukovanja s vazduhom, stanje američkog lidera postavlja legitimna pitanja je li on sposoban da obavlja najvažniju funkciju u državi.

Ni Mekonel nije ništa bolji, a kako dodaju Libertarijanci, njegove javne nastupe obeležile su kontradiktorne izjave, nedostatak fokusa, a više puta se bukvalno ukočio na konferencijama za štampu. On, kao vođa manjine u Senatu ima značajan uticaj, i ako nije dorastao zadatku, to je, kako smatra Libertarijanska partija- problem čitave Amerike.

"Pored lako uočljivih mentalnih i fizičkih nestabilnosti obojice, neodbranjivog duga od 4,8 milijardi dolara, kontinuiranog učešća u nepobedivom proksi ratu u Ukrajini, sumnjivih i potencijalno kriminalnih poslovnih i političkih veza, i nedostatka svesti o državi, pitanje preuzimanja starateljstva je pitanje krajne hitnosti", ističu Libertarijanci.

Preuzimanje starateljstva, odnosno "konzervatorstvo" je pravni mehanizam koji je osmišljen da zaštiti pojedince koji ne mogu da se brinu o sebi. Poznat je slučaj pevačice Britni Spirs koja je godinama, dok to nije pobila na sudu, bila pod starateljstvom svog oca, koji je sve odluke donosio umesto nje.

"Iako je to ekstremna mera, verujemo da ova situacija to zahteva. Libertarijanska partija preduzima ovaj korak kako bi poslala jasnu poruku: mentalno zdravlje naših lidera je prioritet koji treba da prevaziđe politička opredeljenja", ukazuje ova stranka.

To je, kako ističu, poziv za buđenje i glasačima i političarima da daju prioritet mentalnoj sposobnosti svojih lidera koja treba da bude kvalifikacija o kojoj se ne može pregovarati.

"Tražimo pravnog zastupnika u ovim stvarima u Vašingtonu kako bismo što pre mogli da nastavimo sa postupkom. Ako ste vašingtonski advokat i zainteresovani ste da nam pomognete, obratite nam se se. Takođe podstičemo i druge oštećene da podnesu zahtev za starateljstvo što je moguće više nesposobnih gerijatrijskih članova savezne vlade", zaključuje Libertarijanski nacionalni komitet.