Krah principa i logike: Češka ipak uvezla najviše ruske nafte u poslednjoj deceniji

Uprkos najavama da će se odvojiti od ruskih sirovina i sveobuhvatnim sankcijama EU, nafta iz Rusije sada čini skoro dve trećine ukupnog češkog uvoza nafte

Uvoz ruske nafte u Češku naglo je porastao u prvoj polovini ove godine uprkos najavama države da će se odvojiti od ruskih sirovina, otkrio je u ponedeljak državni operater naftovoda "Mero".  

Ruska nafta je činila 49 odsto ukupnog češkog uvoza nafte 2021. godine, naredne godine je taj udeo porastao na 56 odsto, a u prvoj polovini 2023. godine Češka je dodatno povećala uvoz nafte iz Rusije koji sada čini skoro dve trećine, odnosno 65 odsto ukupnog uvoza. 

Iako je u sklopu EU uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji, Češka je uvezla najviše ruske nafte od 2012. godine, naveli su iz češkog državnog operatera naftovoda.

"Udeo uvoza nafte iz Rusije u odnosu na uvoz iz drugih zemalja u prvih šest meseci ove godine bio je 65,35 odsto", navodi se u saopštenju. 

Češka se naftom snabdeva prevashodno iz dva izvora – preko naftovoda "Družba", kojim se nafta prenosi iz Rusije, i preko naftovoda IKL iz Nemačke, koji je povezan sa naftovodom TAL iz Italije. 

Prag je dobio izuzeće od sankcija EU jer ne može da pokrije svoje potrebe od oko sedam miliona metričkih tona godišnje iz IKL i TAL. 

EU je zabranila uvoz nafte iz Rusije prošlog decembra, ali su isporuke preko naftovoda dobile privremena izuzeća od embarga. 

"Družba", jedna od najdužih cevovodnih mreža na svetu dužine oko 4.000 km, naftu iz Rusije prenosi do rafinerija u Češkoj, Nemačkoj i Mađarskoj.