Svet

UN: Nadamo se brzom okončanju sukoba u Ukrajini

U Njujorku 19. septembra počinje nedelja na visokom nivou 78. zasedanja Generalne skupštine UN
UN: Nadamo se brzom okončanju sukoba u UkrajiniGetty © Photo by Andrew Burton/Getty Images

Predsedavajući sednice Generalne skupštine UN Denis Frensis kazao je da će, ukoliko se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, "izraziti nadu u brzi završetak sukoba".

"Vrlo pažljivo ću saslušati šta ima da kaže. Ono što ću mu reći jeste da UN razumeju teškoće sa kojima se suočava, ali se i dalje nadaju da se ovaj rat može okončati što pre kako bi se spasli životi", kazao je Frensis za "RIA Novosti".

Kako je dodao, najbolje rešenje sukoba je njegov završetak, naglasivši da se UN nadaju da će se nastaviti dijalog o Ukrajini.

"Nadam se da će doći do razgovora između ključnih igrača tokom sledeće nedelje na Generalnoj skupštini UN, kao i da će se mirovni pregovori nastaviti", naveo je.

Naime, nedelja na visokom nivou Generalne skupštine UN održaće se od 19. do 26. septembra. 

Kako je Frensis kazao, to je prilika da šefovi država i vlada dođu u sedište UN, da razgovaraju o globalnim dešavanjima u politici, razvoju, bezbednosti, klimatskim promenama i drugim pitanjima.

Rusku delegaciju predvodiće ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

U ruskoj delegaciji će biti i zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Grigorij Karasin, stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja, predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki i drugi.

image