Anketa: Više 80 odsto Nemaca osuđuje eko-aktiviste

Nemci su protiv metoda eko-aktivista, kao što je lepljenje umetničkih dela i blokiranje autoputeva

Više 80 odsto nemačkih građana osuđuje metode klimatskih aktivista organizacije "Poslednja generacija"(Letzte Generation), kao što su lepljenje muzejskih eksponata i blokiranje puteva. Na taj način aktivisti nastoje da skrenu pažnju na probleme životne sredine.

Anketu je naručio dnevnik "Augsburger algemajne".  Anketa je sprovedena među 5.006 ispitanika od 3. do 6. novembra. 

Sedam od deset ispitanika ove akcije smatra "nedvosmisleno pogrešnim". Samo 14 odsto ispitanika smatra da su metode prihvatljive.

Anketa je pokazala da su većina građana, koji su naklonjeni klimatskim aktivistima, pristalice levice i zelenih partija.

Aktivisti "Poslednje generacije" blokirali su 31. oktobra prometni put u Berlinu, što je izazvalo gužvu u saobraćaju. Usled toga, žena koja je doživela saobraćajnu nesreću nije dobila blagovremenu pomoć i umrla je. Nepoznato je da lije mogla da se izbegne smrt ove žene da je hitna pomoć brže stigla. Ovaj incident je izazvao burnu reakciju u nemačkoj javnosti.

U poslednje vreme u Evropi su sve češći protesti klimatskih aktivista, koji nastoje da skrenu pažnju na problem klimatskih promena.

Dve britanske aktivistinje pokreta "Samo zaustavi naftu" ("Just stop oil") su 14. oktobra polile paradajz supu preko slike "Suncokreti" Vinsent van Goga u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Dva aktivista "Posledenje generacije" su 23. oktobra bacila pire krompir na sliku "Stogovi sena" Kloda Monea u muzeju Barberini. Tražili su da nemačke vlasti prestanu sa korišćenjem fosilnih goriva.

Dve španske aktivistkinje su 5. novembra zalepile ruke za ramove dve slike Franciska Goje u muzeju Prado u Madridu. Cilj im je bio da ukažu na neaktivnost vlasti u borbi protiv klimatskog zagrevanja.