Kina: Istraga EK o električnim automobilima čist protekcionizam

Nov doprinos već napetim trgovinskim i investicionim odnosima između Evropske unije i Kine

Istraga Evropske komisije o kineskim električnim vozilima za čiju su proizvodnju navodno korišćene državne subvencije imaće negativan uticaj na ekonomske i trgovinske veze između azijske zemlje i EU, upozorilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Već pokrenuta istraga treba da utvrdi da li su predviđene kaznene tarife opravdane u smislu zaštite proizvođača iz EU od onoga što je predsednica EK Ursula fon der Lajen opisala kao poplavu uvezenih jeftinijih kineskih električnih vozila, preneo je Rojters.

"Kina veruje da je cilj mera koje je predložila Evropska unija zapravo zaštita sopstvene industrije u ime 'poštene konkurencije'. Reč je o otvorenom protekcionističkom činu koji će ozbiljno poremetiti i narušiti globalnu automobilsku industriju i lanac snabdevanja, uključujući EU, ali i negativno uticati na ekonomske i trgovinske odnose Kine i Unije", navodi se u saopštenju ministarstva trgovine.

Agencija konstatuje da će istraga koju je inicirala Evropska komisija a ne žalbe iz industrije doprineti već napetim trgovinskim i investicionim odnosima s Kinom.

Inače, na nedavno završenom sajmu automobila u Minhenu evropski proizvođači su prikazali električna vozila koja će se pojaviti na tržištu 2026. ili 2027. godine dok Kinezi nude automobile spremne za ulice.

Po podacima kineske carine u 2022. godini izvoz u EU porastao je za 8,6 odsto – na 562 milijarde dolara, dok je uvoz iz EU pao za 7,9 odsto – na 285 milijardi dolara.