Svet

Severnokorejski mediji o susretu Putina i Kim Džong Una: Epohalan i istorijski događaj

Tradicionalni prijateljski odnosi između Rusije i Severne Koreje rastu i razvijaju se u dalekosežne strateške odnose, nepobedivo vojno drugarstvo u okviru snažnog, posebnog bratstva i čvrstog prijateljstva između dvojice lidera
Severnokorejski mediji o susretu Putina i Kim Džong Una: Epohalan i istorijski događaj© TANJUG/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski državni mediji nazvali su samit lidera Rusije i Severne Koreje Vladimira Putina i Kim Džong Una istorijskim i epohalnim događajem.

"Istorijski sastanak i pregovori služe kao epohalni trenutak, jačajući i razvijajući na višem nivou tradicionalne i strateške korejsko-ruske odnose prijateljstva, saradnje i dobrosusedstva", piše Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

KCNA napominje da se poseta Kim Džong Una Rusiji dogodila tokom "značajnog i važnog perioda u razvoju rusko-korejskih odnosa", a da su se pregovori od početka pa sve do kraja odvijali "u drugarskoj i konstruktivnoj atmosferi", kao i da su "inspirisali su poštenu borbu za nezavisnost i protiv imperijalista".

Glavna publikacija Radničke partije Severne Koreje, "Nodong Sinmun", takođe je nazvala samit "istorijskim događajem" i istakla poseban odnos između dva lidera i njihovih zemalja.

"Tradicionalni prijateljski odnosi između Rusije i Severne Koreje rastu i razvijaju se u dalekosežne strateške odnose, nepobedivo vojno drugarstvo u okviru snažnog, posebnog bratstva i čvrstog prijateljstva između drugova Kim Džong Una i Putina", navodi list.

Naime, ruski predsednik Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se juče na kosmodromu "Vostočni".

Dvojica lidera razgovarali su o bilateralnim odnosima, dotaknuvši se pitanja saradnje u poljoprivredi, turizmu, razvoju transportne i logističke infrastrukture. Razgovarano je i o situaciji na Korejskom poluostrvu i u Evropi .

image