Navodni kineski špijun se sastajao sa šefom kabineta britanskog ministra

U martu uhapšen pod sumnjom da je vršio špijunažu

Istraživač zaposlen u donjem domu britanskog Parlamenta koji je osumnjičen da je kineski špijun sastajao se sa britanskim ministrom, kako bi razgovarali o amandmanima na ključni zakon koji se odnosi na Kinu, objavio je "Politiko".

On je u martu uhapšen pod sumnjom da je vršio špijunažu, ali nije optužen i protestuje navodeći da je nevin.

Na sastanku, koji je održan početkom godine, sa šefom kabineta ministra Aleksom Burgartom bio je u pratnji poslanika Torijevaca, a kako bi razgovarali o predloženim amandmanima poslanika na zakon o nabavkama, koji su osmišljeni kako bi pooštrili politiku Velike Britanije prema Kini.

Predlog zakona o nabavkama uvodi nova pravila za firme koje se takmiče za kontakte sa vladom i jača ovlašćenja ministara da isključe kompanije koje se smatraju rizikom za nacionalnu bezbednost.

Zvaničnik Vajthola je rekao da na sastanku koji je održan u parlamentu i koji je trajao manje od sat vremena nije bilo reči o osetljivim vladinim informacijama.

Istraživač nije optužen ni za kakav zločin i insistirao je u izjavi preko svojih advokata da je potpuno nevin. Pušten je uz policijsku kauciju do oktobra. On je uhapšen zajedno sa još jednim muškarcem prema Zakonu o službenim tajnama u martu, potvrdila je policija prošlog vikenda.

U junu su se ministri Velike Britanije saglasili da izmene Predlog zakona o nabavkama nakon pritiska kineskih jastrebova na torijevske klupe.

Promene su uključivale obavezu objavljivanja vremenskog okvira za uklanjanje sigurnosnih kamera koje su napravile kompanije, a koje podležu kineskim zakonima o nacionalnoj bezbednosti sa "osetljivih sajtova centralne vlade".

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva se takođe složila da stvori jedinicu za nabavku, koja će nadgledati buduće odluke o nabavkama kroz prizmu nacionalne bezbednosti.

Predlog zakona je trebalo da odobri Donji dom ove nedelje u izmenjenom obliku.