Svet

Austrija odbacuje poziv Fon der Lajen na proširenje Šengena

U ovom trenutku nema smisla da govorim o proširenju šengenskog prostora. Treba nam više kontrola, a ne manje, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner
Austrija odbacuje poziv Fon der Lajen na proširenje Šengena© Tanjug/AP Photo

Austrija je odbacila poziv predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da ukine veto na pridruživanje Bugarske i Rumunije šengenskom prostoru, uz obrazloženje da proširenje bezvizne zone trenutno nema smisla.

U svom obraćanju o stanju u Uniji u sredu, fon der Lajen je pozvala Austriju da blokira pristupanje Bugarske i Rumunije Šengenu, pozivajući zemlju da ih "konačno pusti unutra – bez daljeg odlaganja".

Austrija je, međutim, brzo odbacila zahtev.

"Trenutno broj migracija raste širom Evrope, a u mnogim zemljama se razgovara o dodatnim graničnim kontrolama, na primer, u Nemačkoj sa Poljskom", rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner u saopštenju.

"U ovom trenutku nema smisla da govorim o proširenju šengenskog prostora. Treba nam više kontrola, a ne manje", dodao je on.

Austrija blokira pristupanje obe zemlje, strahujući od priliva neregularnih migranata.

Prema navodima austrijske vlade, dve zemlje nisu mogle efikasno da kontrolišu svoje granice, koje će postati spoljne granice EU nakon njihovog pristupanja Šengenu.

Von der Lajen je, s druge strane, naglasila da su dve istočnoevropske države već postale model "koji prikazuje najbolje prakse i za azil i za povratak".

"Oni su to dokazali, Bugarska i Rumunija su deo našeg šengenskog prostora", dodala je fon der Lajen tokom svog govora o stanju Unije.

Konstantno insistiranje austrijske vlade na blokadi takođe je kritikovala liberalna stranka NEOS, koja je sada u opoziciji.

"Ovo je direktan poziv austrijskoj saveznoj vladi da konačno ukine svoj neizrecivi i antievropski veto", rekla je poslanica NEOS-a Klaudija Gamon nakon govora Fon der Lajen.

image