"Global tajms": Kanada želi da digne ruke od Amerike

U kanadskim medijima sve se više govori o navodnoj potrebi Otave da se "ugledna na Vašington" kada je u pitanju politika prema Kini

Kanadski Si-Bi-Si preneo je da će ova zemlja uskoro objaviti "dugo odlagan" izveštaj o strategiji za indo-pacifički region. Kako navodi ovaj medij, nije nikakvo iznenađenje to što su kanadski ministri u poslednje vreme toliko putovali u Vašington, gde se razgovara o produbljenu kanadsko-američke saradnje, ali i o potrebi za udaljavanjem od Kine.

U kanadskim medijima sve se više govori o navodnoj potrebi Otave da se "ugledna na Vašington" kada je u pitanju politika prema Kini, kao i da se kanadska spoljna politika sve više usaglašava sa politikom administracije predsednika Džozefa Bajdena. Ukoliko zaista bude tako, to je razočaravajuće, komentariše kineski "Global tajms".

Kako se navodi u kanadskim medijima, izveštaj o strategiji za indo-pacifički region više je puta odlagan zato što u samoj kanadskoj vladi ne postoji konsenzus po pitanju politike ove države prema Kini. Premijer Džastin Trudo navodno je pokušao da popravi odnose na Pekingom i potisne ideju raskidanja trgovinskih odnosa sa Pekingom, ali u tome nije imao previše uspeha.

Vašington je jasno pokazao nezadovoljstvo i nedostatak strpljenja za Otavinu "sporost" u formulisanju indo-pacifičke strategije. Američki ambasador u Kanadi Dejvid Koen izjavio je da svi čekaju da Kanada objavi strategiju za Kinu, dok je časopis "Nešnel interest" kritikovao Kanadu, nazvavši je "razočaravajuće mlitavim saveznikom" zbog zalaganja za "neutralnu strategiju" po pitanju Kine.

Jasno je da su nedavni antikineski potezi Kanade posledica pritisaka iz Vašingtona, navodi kineski medij. Ali kao nezavisna i suverena država, Kanada bi trebalo da donosi sopstvene odluke.

U određenoj meri ovakav razvoj događaja ne iznenađuje, zaključuju u "Global tajmsu". Kao velika ali retko naseljena država, Kanada je ekonomski i bezbednosno zavisna od svog južnog suseda. Vašington se nikada nije libio da "pritisne" Otavu kada su smarali da je to neophodno. Ali biti pod američkim pritiskom je jedna stvar, a svojevoljno podilaženje Vašingtonu nešto je sasvim drugo.

Kanada nije jedina država pod američkim pritiskom, ali malo ko je bio spreman da na taj način svojevoljno napusti sopstvenu diplomatsku nezavisnost kao što Kanađani to trenutno čine. Otava je nekada uspešno balansirala između suprotstavljenih interesa, tako da nema razloga da ovog puta tek tako odustane, navode na kineskom portalu.

Kanada nije pedeset prva država Sjedinjenih Američkih Država i nije obavezana da se ponaša kao američki vazal. Neminovno je da će Kanada, ukoliko nastavi da slepo prati američku spoljnu politiku, polako izgubiti svoju diplomatsku suverenost. Nažalost, ovo se već dešava, pošto je pod pritiskom SAD Kanada započela da sprovodi antikinesku politiku, poput prekidanja poslovnih odnosa pod izgovorom nacionalne bezbednosti.

Ukoliko bude nastavila da sprovodi ovaj samodestruktivan plan, Kanada će pokvariti ne samo svoje ekonomske odnose sa Kinom, već će ugroziti i svoj položaj na svetskoj sceni.