"Volstrit džornal": Totalni fijasko Zapada - Globalni jug nije podržao Ukrajinu

Poslednjih meseci, kako piše ovaj list, "opala je međunarodna volja da se javno osudi Rusija"

Pokušaji Zapada da ubede zemlje Globalnog juga da podrže Ukrajinu su propali, objavio je danas "Volstrit džornal".

Poslednjih meseci, kako navode, "opala je međunarodna volja da se javno osudi Rusija".

"Nekoliko zemalja u razvoju izjasnilo se protiv poziva Ukrajine i njenih pristalica da zatraže reparacije od Rusije i da se formira međunarodni tribunal koji bi sudio ruskim liderima", piše list.

Osim toga, list ističe da će tokom 78. zasedanja Generalne skupštine UN zemlje u razvoju pokušati da skrenu pažnju međunarodne zajednice sa ukrajinskog pitanja na pitanja koja se smatraju prioritetima za Globalni jug, kao što je održivi razvoj.

U tom kontekstu, bivši zvaničnik nemačke odbrane i sadašnji direktor konsultantske kuće "Jurejža Grup" Jan Tehau izjavio je da su neki zapadni zvaničnici "potcenili stepen nepoverenja prema SAD i Evropi u nekim delovima sveta, kao i želju aktera, kao što su Brazil i Južna Afrika, da potvrde svoju nezavisnost i interese na međunarodnoj sceni".

"Jasno je da je Zapad, generalno gledano, bio iznenađen prilično opštim oklevanjem mnogih zemalja takozvanog Globalnog juga da uskoče u vagon", kazao je Tehau.

Ranije je "Fajnenšel tajms" izvestio da Ukrajina pojačava napore da prikupi podršku više zemalja Globalnog juga.

"Svi ovi diplomatski napori dolaze u trenutku kada dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje, stvarajući tenzije između Kijeva i njegovih zapadnih saveznika, na čelu sa Sjedinjenim Državama", napominje list.

Kako se navodi, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov kazao je da je njihova misija da "održavaju dobre odnose sa što više zemalja i da čine sve što je moguće da ne podrže Rusiju".