Sijarto: Ratom u Ukrajini EU rasparčava svet

Umesto da izoluje rat, Brisel ga je globalizovao i naškodio zemljama koje imaju korist od dobrih odnosa Istoka i Zapada

Evropski odgovor na ukrajinsku krizu vodi ka rasparčavanju sveta, a Budimpeštu zanimaju akcije ujedinjenja poput kineske inicijative Pojas i put, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Evropa je veoma loše odgovorila na rat u Ukrajini koji se završava, nažalost, u svetu ponovo podeljenom na blokove. Brisel je trebalo da izoluje ovaj rat, ali ga je umesto toga globalizovao", rekao je Sijarto za Si-En-Bi-Si na marginama samita "Pojas i put" u Hongkongu.

Mađarski diplomata tvrdi da je nedostatak komunikacije između suprotstavljenih država doveo do toga da odustanu od napora da se postigne mir, dok su zemlje koje imaju korist od dobrih odnosa Istoka i Zapada – poput Mađarske – zbog toga pretrpele štetu.

Kao primer dobre prakse Sijarto je naveo kineski Pojas i put, kojem je cilj da ujedini svet radi zajedničkog prosperiteta i bezbednosti, zbog čega Mađarska pozdravlja prisustvo Kine na Starom kontinentu.

Ujedno je optužio bogate zapadnoevropske zemlje za licemerje jer, dok zagovaraju odvajanje ili odricanje od kineske ekonomije zbog političke zabrinutosti, oni tajno traže kineske investicije baš kao i male države.

Za razliku od njih, Budimpešta je otvorena na temu svoje spoljne politike, te upozorava da bi udaljavanje od Kine moglo da ubije evropsku ekonomiju.

Inače, mađarska vlada je veliki kritičar odnosa Zapada prema rusko-ukrajinskom sukobu – zalagala se za mirovne pregovore, ali se i glasno protivila uvođenju sankcija Moskvi i naoružavanju kijevskog režima. Nasuprot Budimpešti, većina zapadnog bloka, koji predvode Sjedinjene Države, tvrdi da će podržavati Kijev koliko god bude potrebno ne bi li pobedio u ratu.