Estonija: Sve automobile sa ruskim tablicama oduzeti, zašto se uopšte kreću ovuda?

Evropska komisija smatra da vozila sa tablicama iz RF ne mogu da odu iz Evrope, jer bi se to smatralo kretanjem robe koja je pod sankcijama, navodi estonski ministar unutrašnjih poslova

Sve automobile sa ruskim registarskim tablicama koji se kreću ulicama Estonije treba oduzeti ili preregistrovati, ističe estonski ministar unutrašnjih poslova Lauri Laenemets, što bi bilo u skladu sa zabranom koja u zemlji važi od juče.

Preciznije, kako je saopštilo estonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, zabranjen je ulazak u zemlju vozilima sa registarskim oznakama Ruske Federacije, pošto su pod sankcijama EU.

Ukoliko vozilo sa ruskim tablicama stigne na granični prelaz, njegov korisnik ili vlasnik moraće da se vrati u Rusiju zajedno sa vozilom ili pređe granicu bez njega.

"Ne mogu da komentarišem opšti stav vlade. Smatram da se sankcije moraju primeniti, a ovi automobili treba da budu zaplenjeni, do toga mora da dođe. Zapravo se pitam zašto u Estoniji postoje automobili sa ruskim tablicama? Ako se ovi automobili stalno kreću ovde, onda bi možda trebalo da budu registrovani u Estoniji?", zaključuje Laenemets na vladinoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija smatra da automobili sa ruskim tablicama ne mogu biti pušteni iz Evrope, jer se smatraju robom koja je pod sankcijama. MUP Estonije nema tačne podatke o tome koliko automobila sa ruskim tablicama ima u zemlji, naglašava on.

Evropska komisija je prošlog petka objavila objašnjenje u kojem se navodi da se sankcije koje je Savet EU uveo Rusiji još 2022. godine odnose i na lična vozila ruskih državljana sa ruskim registarskim brojevima, te da, shodno tome, ruski državljani ne mogu da uđu ličnim automobilima na teritoriju EU, čak ni u turističke svrhe niti na kratak period.

Međutim, EK je u ponedeljak zabranila građanima Rusije da u EU unose lične stvari pa čak i da voze ruska vozila i pozvala je nacionalne službe zemalja članica da razmotre svaki slučaj posebno, da preduzmu razuman i proporcionalan pristup zabranama.

Stalna misija Ruske Federacije pri EU nije isključila konfiskaciju ličnih stvari od Rusa na granicama EU, navodeći da na ovaj način Evropska unija želi praktično da onemogući ulazak Rusa.

Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, malo je verovatno da će Rusija preuzeti slične korake. Rusija, doduše, neće ostaviti bez odgovora konfiskaciju privatnih automobila ruskih državljana u Nemačkoj, to je pravna samovolja u odnosu na ruske građane i njihovu imovinu, istakla je u julu zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.