Svet

Londonski "Telegraf": Bajdenu nije dobro, zamenite ga

O američkom predsedniku britanski list piše pod naslovom "Džo Bajden je opasan, uklonite ga sad, pre nego što bude opasno"
Londonski "Telegraf": Bajdenu nije dobro, zamenite ga© Tanjug/Luong Thai Linh/Pool Photo via AP

Džozef Bajden više nije sposoban da bude predsednik SAD i bilo bi mnogo bolje za Ameriku, a i za ostatak sveta da on  sa funkcije ode ranije zbog lošeg zdravlja, kao i da se ne kandiduje ponovo, piše britanski "Telegraf".

U tekstu pod naslovom "Džo Bajden je opasan, uklonite ga sad, pre nego što bude opasno", autor navodi da je takvo razmišljanje anatema za američke elite koje su užasnute pomišlju da bi Donald Tramp ili neko kompetentniji uđe u Belu kuću.

"Pretvaraju se da ne primećuju Bajdenove gafove, greške i tragične znake rapidnog pogoršanja njegovog ponašanja, a izgleda i da štiti svog svojeglavog sina Hantera od pune snage zakona", navodi "Telegraf".

Incidenti se gomilaju, podseća britanski list navodeći da je Bajden najavio da "ide u krevet" pre nego što ga je pomoćnik prekinuo usred rečenice na konferenciji za novinare.

Čini se da govori u zagonetkama ili nudi čudne citate kao odgovor na pitanja, a stalno čita iz beleški i nije u stanju da se oglasi o bilo kom teškom pitanju.

"Telegraf" čak podseća na video zapise Bajdena iz 1970-ih i 1980-ih, gde je nemoguće prepoznati Bajdena iz prošlosti sa ovim danas.

"Ronald Regan, čije zdravlje je trajno narušeno nakon pokušaja atentata i koji je kasnije bolovao od Alchajmerove bolesti, nikada nije bio u tako lošem stanju dok je bio na funkciji", piše britanski list.

Podseća da je Bajdenov posao da upravlja najmoćnijom zemljom na svetu, a ne predsednika emeritusa, što je složena i odgovorna funkcija, ne samo zato što njegove ruke lebde nad nuklearnim dugmetom.

"Amerika se pretvara u neku vrstu banana republike u kojoj su svi prethodni vladari procesuirani za dela tokom svog mandata. Američki izbori su stoga zasnovani na fundamentalnoj neistini - tvrdnji da će Bajden biti predsednik do 20208. godine, ako bude ponovo izabran. S obzirom na očiglednu brzinu njegovog propadanja, mora da postoje vrlo male šanse da izdrži više od nekoliko godina u Beloj kući", piše "Telegraf".

Dalje dodaje da će Bajden morati da podnese ostavku, te da će Kamala Haris postati predsednica na dve ili tri godine.

"Vilo bi mnogo bolje da prekinemo ovu šaradu danas. Bajden bi trebalo da objavi da se ipak ne kandiduje, a za kandidata demokrata da bude izabrana Haris ili neko drugi", piše autor "Telegrafa".

To bi uticalo i na republikance, koji bi onda morali da preispitaju svoju odluku da li žele da neko ko bi sledeće godine mogao da bude u zatvoru, bude i njihov kandidat.

Radikalnija bi mogućnost bila da Bajden već sad podnese ostavku i preda vlast Haris. Ona bi, piše "Telegraf", bila gora predsednica od Bajdena, ali bi bar imala punu kontrolu nad administracijom.

Poziva se i na odeljak 4 u amandmanu 25 Ustava SAD po kome potpredsednik i većina kabineta mogu da odluče da predsednik nije u mogućnosti da obavlja ovlašćenja i dužnosti.

Predsednik bi to mogao da ospori, ali za konačnu odluku je potrebna dvotrećinska podrška u Kongresu. Pretpostavlja se da bi veliki broj demokrata podržao smenu Bajdena, ako to prethodno učini njegov kabinet.

Međutim, piše "Telegraf", realnost je suprotna, jer će demokrate držati Bajdena na funkciji i sigurno će propasti.

image