Pridnjestrovlje zabrinuto zbog NATO vežbi u blizini bezbednosne zone: Stanje alarmantno

Vojne vežbe rumunskih, američkih i moldavskih vojnika održaće se od 10. do 22. septembra

Pridnjestrovlje je zabrinuto zbog vojnih vežbi Moldavije i NATO snaga u blizini zone bezbednosti, javljaju danas iz ove nepriznate republike.

Zona bezbednosti, podsetimo, nalazi se između zvaničnih vlasti u Kišinjevu i Tiraspolja, i u njoj su raspoređeni, između ostalog, i ruski vojnici. Njihov cilj su sigurnost i mir u zoni pridnjestrovsko-moldavskog konflikta.

Ruski mirovni kontingent naselio je ovu zonu 1992. godine, a danas, prema zvaničnim podacima ruskog Ministarstva odbrane, tamo se nalazi 441 vojnik Ruske Federacije, 453 vojnika Moldavije, 490 vojnika Pridnjestrovlja i 10 vojnih posmatrača iz Ukrajine.

Mirovni kontingent izvršava svoje zadatke putem praćenja, kontrole i pregleda vozila i lica, koji ulaze i izlaze iz bezbednosne zone. 

Povodom pomenutih vojnih vežbi Moldavije i NATO-a, pres služba Ministarstva odbrane Moldavije ranije je saopštila da će na teritoriji republike od 10. do 22. septembra biti održane vojne vežbe moldavskih, američkih i rumunskih vojnika. 

Ipak, iz Pridnjestrovlja poručuju da je stanje alarmantno, jer vežbe pretpostavljaju korišćenje vatrenog oružja i artiljerijskih sistema, što može izazvati nove probleme. 

"U uslovima teške i alarmantne situacije u regionu, pridnjestrovska delegacija sa žaljenjem mora da konstatuje da je sprovođenje multinacionalnih vojnih vežbi krajnje uznemirujući faktor, koji može destabilizovati situaciju u zoni bezbednosti", poručuju iz Tiraspolja.