Svet

Borelj: Vučić prihvatio kompromisni predlog EU, Kurti tražio "de fakto" priznanje

Borelj kaže da je Zajednica srpskih opština stara obaveza za obe strane i da predstavlja ključni element i krucijalna je za početak sprovođenja dogovorenog

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas nije hteo da prihvati kompromisni predlog EU, već je insistirao na odredbi o priznanju "Kosova" od strane Beograda.

Borelj je posle današnje runde dijaloga u Briselu rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio kompromisni predlog EU o putu normalizacije odnosa, dok Kurti nije bio spreman da krene napred i započne kredibilan proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već je insistirao da se "de fakto" priznanje uspostavi kao prvi korak.

"Kurti nije bio spreman da krene napred i krene u formiranje ZSO, umesto toga insistira da se de fakto priznanje uspostavi kao prvi korak. Predsednik Vučić je prihvatio naš predlog", naglasio je Borelj.

Rekao je da, nažalost, nema progresa u deeskalaciji situacije na severu "Kosova" i podsetio da je svih 27 članica EU tražilo da se odmah krene sa hitnim koracima u tom pravcu.

Kako kaže, EU je i danas pozvala obe strane da preduzmu hitne mere na severu da se dođe do deeskalacije i da se što pre sprovedu novi izbori.

Navodi da je ostavka gradonačelnika najbolji način da se što pre dođe do izbora u četiri opštine na severu "Kosova".

"Ukoliko ne bude napretka u izbornom procesu, rizikujemo da se pogoršavanje situacije nastavi", rekao je Borelj.

Kako je naveo, na sastanku u maju su rekli da će sa pregovora preći na sprovođenje i istakao da je ta poruka sada važnija, jer je prošla puna godina od kada su započeti pregovori i šest meseci od sastanka u Ohridu.

Ukazujući da obe strane moraju da ispune ono na šta su se do sada obavezale, Borelj je rekao da je Zajednica srpskih opština stara obaveza za obe strane i da predstavlja ključni element i krucijalna je za početak sprovođenja dogovorenog.

image